Ze’s sekswoordenboek: Sporgasme

Liefde door Laura

Zo nu en dan stuit je op van die begrippen waarvan je niet meteen doorhebt dat het een seksuele betekenis heeft. Zo schreven we eerst over Double Dutch, rimmen en Rusty Trombone. En we hebben er weer eentje voor je deze week! Namelijk het sporgasme. Maar je kunt vast wel raden waar dit over zal gaan…

sporgasme

Betekenis sporgasme

Soms is seks net sport. Je zweet je een ongeluk en als je het goed doet, heb je de volgende dag spierpijn. Maar andersom kan het ook: sport die op seks lijkt. Nu denk je misschien gelijk aan een dubbelzinnige yogapositie of quaten. Nee en nee. We hebben het over het sporgasme: een orgasme krijgens tijdens het sporten.

Uit Amerikaans onderzoek van 2014 blijkt dat 10% van de vrouwen wel eens is verrast door een hoogtepunt tijdens een workout. Dat komt niet omdat ze ondeugend de trilplaat een standje harder hebben gezet of het zadel van de fiets aan het droogrijden waren. Bij een sporgasme (ook wel coregasme genoemd) is namelijk niet altijd sprake van een seksuele situatie.

Sekstherapeute Victoria Zdrok legt het uit: “Veel vrouwen hebben een spanningsopbouw in hun benen nodig voordat ze een orgasme kunnen bereiken. Dus wanneer een vrouw tijdens het sporten extra endorfine en dopamine, stoffen die nodig zijn voor een orgasme, aanmaakt en daarbij haar spieren in de onderbuik aanspant kan de clitoris indirect worden gestimuleerd.”

Jij ook een sporgasme?

Als je je net had verheugd op een pretje in sportschool, dan moeten we je een beetje teleurstellen. Een sporgasme is namelijk niet voor elke vrouw weggelegd. “Het gebeurt meestal bij vrouwen die heel sterke bekkenbodemspieren hebben”, verklaart Joy Davidson, auteur van het boek Fearless Sex. “Het is een beetje ongebruikelijk om zoveel reactie te krijgen op één keer samenknijpen. Maar als je meerdere ‘reps’ doet, span je je bekkenbodemspieren keer na keer aan."

Wil je de kans op je sporgasme vergroten? Buikspieroefeningen, gewichtheffen, yoga, fietsen, rennen en wandelen vergroten de kans op een happy ending.

 

Lees ook: Nicci is geboren met twee vagina's: "Ik voelde me een freak"