Waarom het onmogelijk is om met je ogen open te niezen

Sport & gezondheid door Chloe

Het hooikoortsseizoen is weer langzaam op komst en dat betekent voor veel mensen een hoop niezen en snotteren. Het is je vast wel opgevallen dat wanneer je niest je automatisch je ogen dichtdoet. Je ogen openhouden is simpelweg onmogelijk. Maar waarom is dit zo?

ogen open niezenLees ook: Mysterie opgelost: dit is waarom sommige mensen moeten niezen van kauwgom

Je hebt misschien wel eens gehoord dat wanneer je niest met je ogen open, je ogen eruit zullen vallen. De gedachte alleen al is genoeg reden om dit ook vooral niet te proberen, maar is dit dan echt de reden dat we niezen met onze ogen dicht?

Wat is niezen eigenlijk?

Wanneer je het voelt kriebelen in je neus is het moeilijk om je nies nog tegen te houden. Het kan wel, maar het is allesbehalve prettig. Hij moet er gewoon uit en dit heeft een goede reden. Aan de binnenkant van je neus zit het slijmvlies, wat er onder andere voor zorgt dat een groot deel van de bacteriën buiten blijft. Wanneer er een schadelijk stofje op het slijmvlies terechtkomt dan krijg je een automatisch reflex: je niest. Een nies een eigenlijk gewoon een grote hap lucht die je vervolgens in één keer heel hard uitademt. Zo blaas je als het ware het schadelijke stofje weer uit je neus.

Maar waarom niezen we met onze ogen dicht?

Goed nieuws: onze ogen zitten goed genoeg vast en het is dus niet mogelijk om je ogen eruit te niezen. De reden dat wij onze ogen sluiten ligt heel anders. Ook dit is namelijk gewoon een reflex en daar heb je zelf geen controle over. Een reflex is een reactie die veroorzaakt wordt door je spieren, maar heeft verder geen enkele functie. Dit reflex is er dus niet omdat je ogen er anders uitspringen, maar gebeurt onbewust. Je kan het vergelijken met je been die automatisch omhoog gaat wanneer de dokter er met een hamertje op tikt. Dit doen ze om je reflexen te testen. En zolang deze allemaal goed werken, is er niets aan te doen.

Beeld: iStock

Lees ook: Dit is waarom je NOOIT een nies moet inhouden