Huh? Kan nagellak ervoor zorgen dat je aankomt?

Make-up door Chloe

Er gaat soms niks boven een vers kleurtje op je nagels. Die overheersende nagellakgeur nemen we maar voor lief. Die chemische lucht heeft verder geen schadelijke bijwerkingen... of toch wel? 

nagellak afvallen

Lees ook: Hoe komt het dat je nagels geel worden van nagellak?

Helaas, uit onderzoek van Duke University en de Environmental Working Group is gebleken dat nagellak meer invloed kan hebben op onze gezondheid dan we denken. Het kan zelfs een stiekeme dikmaker zijn!

Nagellak als dikmaker

Dit alles komt door een stofje wat in nagellak verwerkt zit: trifenylfosfaat. Volgens de onderzoekers is deze stof in bijna de helft van de nagellakproducten te vinden. En dit is niet zonder gevolgen. Deze stof kan namelijk je hormoonhuishouding flink in de war schoppen. En het gevolg hiervan? Juist, overgewicht.

Trifenylfosfaat zorgt ervoor dat de nagellak langer houdbaar blijft en voorkomt barstjes in je net gelakte nagels. Tot slot blijft je nagellak ook langer zitten dankzij dit stofje. Hoewel het onschuldig lijkt omdat je het alleen op je nagels smeert, kan de stof op deze manier toch je lichaam binnendringen. En ondanks dat er maar een kleine hoeveelheid van de stof in de nagellak te vinden is, kan het toch binnen een paar uur al invloed hebben op je hormonen. 

Hormoonvriendelijke nagellak

Zoals eerder gezegd bevatten niet alle nagellakproducten deze schadelijke stof. Je kan dus op het potje even kijken of het erop staat, maar ook dan ben je niet zeker. Uit het onderzoek bleek namelijk ook dat sommige merken het niet op het potje hebben staan, maar dat de stof wel degelijk in de nagellak verwerkt is. Wat wel zeker is, is dat gekleurde nagellak minder trifenylfosfaat bevat dan een doorzichtige lak. Als je echt zeker wilt zijn, kijk dan eens naar vegan nagellak. Deze bevatten naast geen diervriendelijke producten, meestal geen chemische stoffen.

Lees ook: Rode lijntjes onder je nagel? Dit betekent het