TGIF: Welke wijn past bij welke pizza?

Eten door Chloe

Het is weer weekend en dat betekent dat we onze gezonde voornemens weer (even) aan de kant schuiven. Lekker netflixen, eten en natuurlijk: time for wine. Bij ieder gerecht hoort een ander glas wijn en zo ook bij pizza. Hoewel pizza geen culinair hoogstandje is, past er toch bij iedere pizza weer een ander wijntje. Benieuwd welke wijn bij jouw favoriete pizza past? Dat lees je hier!

iStockLees ook: Met dit DIY-pakket van HEMA maak je je eigen wijn!

Pizza Margeritha

De pizza die (bijna) iedereen lust. Ondanks de weinige ingrediënten is er toch één wijn die de smaak van deze pizza het beste naar voren brengt. Namelijk de Pinot Grigio: een lichte wijn die makkelijk wegdrinkt. Deze wijn brengt de smaak van de mozzarella het best naar voren. 

Do's

Pinot Grigio, Sangiovese, een lichte Rosé.

Don’ts

Zware wijnen, zoals een Cabernet Sauvignon of Shiraz.

 

Pizza Hawaii

Hoewel de ananas op de pizza Hawaii een zoete smaak heeft, maakt de ham de pizza eerder zout dan zoet. Daarom is een wat zoetere Riesling het beste te combineren met deze pizza, om zo de smaak van zoet en zout weer in balans te brengen. Geen Riesling-fan? Kies dan voor een fruitige witte wijn die niet al te droog is. 

Do’s

Riesling, Savignon Blanc, Fiano en Prosecco.

Don’ts

Rijke en fruitige rode wijnen, zoals Shiraz.

 

Vegetarische groentenpizza

Hou jij van een pizza met veel groenten? Dan is een glaasje Chardonnay hier het beste bij te combineren. Groenten hebben namelijk over het algemeen een vrij zachte smaak en dit geldt ook voor de Chardonnay. Een zwaardere wijn zal namelijk de smaak van de groenten namelijk overweldigen.

Do’s

Chardonnay, Sauvignon Blanc, Fiano, Prosecco en een zachte Rosé.

Don’ts 

Volle rode wijnen, zoals Shiraz.

 

Pizza Quattro Formaggi

Gek op pizza’s met blauwe kazen zoals Gorgonzola of Rochefort? Kies dan voor een rijke en volle wijn, zodat de smaak van de pizza de wijn niet overweldigd. Dit kan een volle rode wijn zijn, maar ook sterke witte wijn is hier heerlijk bij.

Do’s 

Grenache of Riesling.

Don’ts 

Zachte, lichte wijnen, zoals Sauvignon Blanc.

 

Pizza BBQ kip

Deze pizza gaat het best samen met een lichte en fruitige wijn. Dit gaat namelijk perfect samen met de zoete smaak van de barbecuesaus en de zachte smaak van kip. Kies bijvoorbeeld voor een Pinot Noir om optimaal van je pizza te genieten.

Do’s

Pinot Noir, Merlot, Pinot Grigio.

Don’ts 

Lichte witte wijnen, zoals Sauvignon Blanc.

 

Pizza Pepperoni

Bij deze spicy pizza hoort een wijn met een fruitige smaak zoals de Sangiovese. Deze wijn brengt de zoute smaak van de Pepperoni weer in balans. Ook overheerst de Pepperoni de rijke smaak van deze wijn niet. Daarentegen kun je ook kiezen voor een krachtigere rode wijn zoals de Cabernet Sauvignon.

Do’s 

Sangiovese of Nebbiolo.

Don’ts

Hele lichte wijnen en Rosé

 

Pizza met vlees

Ben jij een echte meatlover? Ga dan voor de veilige keuze en neem een lekker glas Cabarnet Sauvignon. Deze rode wijn gaat namelijk met veel vleessoorten samen en is dus ideaal voor jouw pizzakeuze.

Do’s 

Cabarnet Sauvignon, Shiraz en Tempranillo

Don’ts

Witte wijnen en Rosé

 

Lees ook: De lekkerste wijn van de Hema