Beste vintage shops in Amsterdam

Fashion door Daniëlle

Woon jij in (de buurt van) Amsterdam en houd je van vintage shoppen? In de hoofdstad zijn er gelukkig genoeg vintage winkeltjes waar je de mooiste pareltjes kan vinden. Het is niet alleen goedkoper, maar je helpt het milieu ook nog steeds een handje door tweedehands te kopen. Wij hebben de beste vintage shops in Amsterdam voor je op een rijtje gezet.

vintage shoppen unsplash

Lees ook: Dit zijn ze: de must-have herfstjurkjes van 2019

Marbles Vintage & Design

Deze Amsterdamse vintage winkel is opgericht door een Israëlisch ondernemerspaar. De vrouw in het gezin is gek op kleding en besloot op een dag een eigen bedrijfje te beginnen met betaalbare kleding en accessoires. De eerste zaak van het stel is inmiddels overgegaan in Marbles & Design, die sinds kort dus twee filialen in Amsterdam heeft.

De vintage winkel verkoopt vooral dead stock kleding: items die na de collectieperiode uit de winkels is gehaald en nooit meer is verkocht. Deze kledingstukken zijn dus zo goed als nieuw! De kleding is vooral een mix van jaren 60 tot 90. Voor een goede Levi short ben je zeker niet op het verkeerde adres bij Marbles Vintage & Design! Ook kan je hier terecht voor schoenen en accessoires. MV&D verkoopt ook nieuwe kleding, van het Madrileense merk Kling.

Wist je trouwens dat Marbles Vintage & Design héél betaalbaar is? En dat voor een goede kwaliteit kleding. Levi’s shorts kosten hier maar €19 en je scoort een zijden blouse voor slechts  €15!

Nieuwe Hoogstraat 12, Haarlemmerdijk 64, Amsterdam

Kilo shop

Normaal gesproken reken je je kledingstukken per stuk af, dus betaal je daar ook apart voor. Bij de Kilo shop in Amsterdam doen ze het íets anders. De naam zegt eigenlijk al wat het inhoud: vintage kleding en je betaalt per kilo.

De vintage kleding van de Kilo shop wordt niet alleen uit Nederland gehaald, maar ook uit Frankrijk, Italië en zelfs Amerika. Je kunt er terecht voor authentieke kleding, schoenen en accessoires, allemaal goede kwaliteit en betaalbaar. Zin in een lekker kopje koffie en een muffin na het shoppen? Je kunt bij de Kilo Shop ook een lekker bakje koffie drinken. De winkel is reuzegezellig en het terrasje is ook een aanrader.

Havenstraat 3b, Albert Cuypstraat 100, Jodenbreestraat 158, Amsterdam

I Love Vintage

Als je unieke retro vintage zoekt zit je bij I Love Vintage helemaal goed. I Love Vintage begon een aantal jaar geleden als webshop, maar heeft zich ondertussen uitgebreid naar een fysieke winkel.

I Love Vintage is één van de grootste retro vintage stores in Amsterdam en je scoort er de mooiste en meest unieke items. De winkel verkoopt niet alleen vintage pareltjes, maar ook duurzame kleding van hun eigen merk Bannou. De lijn neemt je terug naar de jaren 50. Zoek jij een uniek jurkje of een mooie schoenen voor een speciale gelegenheid? Neem dan gauw eens een kijkje in de winkel. Woon je niet in Amsterdam? Dan scoor je de collectie gewoon online in de webshop.

Prinsengracht 201, Amsterdam

Episode

Episode kan niet uit dit lijstje ontbreken natuurlijk. Het is een van de grootste vintage winkels van Amsterdam, en blijft uitbreiden. De shop bestaat al vanaf 1999 en is langzamerhand uitgebreid tot een internationale winkel. Episode heeft vestigingen in Amsterdam, Rotterdam, Brussel, Antwerpen, Londen en Parijs.

De collectie bestaat grotendeels uit tweedehands en vintage kleding, met een nadruk op de 70’s en de 80’s. Van casual tot uitgaanskleding, in Episode kun je het allemaal vinden. De mannen zijn ze ook niet vergeten: er is een mannencollectie aanwezig en soms zijn er zelfs vintage kledingstukken voor kinderen te koop. Je kunt er ook schoenen, tassen, accessoires, sieraden en nog veel meer vinden.

Berenstraat 1, Nieuwe Spiegelstraat 37H, Spuistraat 96, Waterlooplein 1, Amsterdam

vintage shoppen unsplash

Thrift Shop

Kleding is de één na grootste milieuvervuiler van de wereld. Dat moet anders, dachten de oprichters van Thrift Shop. Veel vrouwen hebben kleding dat ze niet meer dragen, en dat is zonde. Thrift Shop doet het anders: ze openden een walk-in-closet voor vrouwen om hun kleding te recyclen en te (ver)kopen.

Thrift Shop is dé plek om naar toe te gaan als je zoekt naar trendy vintage kleding. Van Prada tot Gucci, maar ook Goosecraft en Louis Vuitton. Deze vintage shop in Amsterdam heeft het allemaal in huis. Het is een ‘schat’ van unieke kleding die je nergens anders vindt. Woon je niet in Amsterdam? Neem dan eens een kijkje op hun webshop.

Albert Cuypstraat 187, Amsterdam

We are Vintage

Deze vintage winkel werkt met hetzelfde systeem als de Kilo Shop. Je betaalt voor vintage kleding per kilo. Of je nou op zoek bent naar gekke prints of wat meer basic vintage, hier is het allemaal te vinden, voor een tientje per kilo!

Bij We are Vintage vind je vooral vintage kleding, schoenen, tassen, hoeden en sjaals. En dat voor vrouwen én voor mannen! Hoe tof is dat? De winkels zijn georganiseerd ingericht, zodat je gemakkelijk vindt wat je zoekt. Het is ook heerlijk om rond te neuzen.

Kinkerstraat 193, Eerste van Swindenstraat 43, Amsterdam

Bij Ons vintage

Met elke dag een nieuwe lading kleding, behoort Bij Ons Vintage in het centrum van Amsterdam tot één van de grootste vintage kledingwinkels van Amsterdam.

Je vindt er bijzondere en unieke kleding uit de 60’s, 70’s, 80’s en 90’s. Iedere week is er weer een nieuwe voorraad en word je verrast met de leukste items. Je kunt dus elke week een kijkje nemen! Bij Ons Vintage verkoopt net als andere vintageshops mannen- én vrouwenkleding.

Nieuwezijds Voorburgwal 150, Reestraat 13, Amsterdam

Jutka en Riska

Deze unieke vintage winkel van de modebewuste zusjes Jutka en Riska springt er tussenuit. Jutka en Riska verkopen zowel vintage, als eigen design en items van jonge ontwerpers.

Naast een bijzondere collectie die constant verandert, heeft Jutka en Riska ook nog een groot arrangement van sieraden en accessoires die je met je look kunt matchen. Ideaal, als je het ons vraagt. Naast de twee winkels in Amsterdam, hebben ze nog een winkel in Haarlem (Kruisstraat 15) en Antwerpen (Nationalestraat 87).

Haarlemmerdijk 143, Bilderdijkstraat 194, Amsterdam

Zipper

Het assortiment van Zipper, van tweedehands en vintage kleding uit de jaren 50, 60, 70, en 80, behoort tot een van de meest uitgebreide in Amsterdam. Net als bij Bij Ons Vintage stroomt er wekelijks weer een nieuwe lading binnen. Er hangt dus altijd wat nieuws!

In de loop van de jaren is de collectie van Zipper aangevuld met vintage kleding van merken zoals Cheap Monday, Levi’s, Next Level Apparel, en T-shirts van verschillende jonge ontwerpers uit California. Zipper heeft ook een eigen huislabel, Ultra Zipper. Het merk heeft veel ontwerpen van jurken, rokken, tops en T-shirts.

Huidenstraat 7, Amsterdam

 

Shop je liever online? Dat kan natuurlijk ook. Wij verzamelden de leukste vintage items van Top Vintage:

 

Lees ook: Jumpsuit dragen naar een bruiloft: dit zijn de 22 mooiste exemplaren