ZeVraagt: Wat vinden jullie van tweedehands bont?

Fashion door Redactie Ze.nl

Bont is voor velen not done. Toch zien we in veel tweedehandswinkels rekken vol vintage bontjassen hangen. ZeVraagt: Zijn vintage bontjassen in tegenstelling tot nieuwe bontjassen wél oke? 

Sabine: ”Ik ben een ontzettende dierenliefhebber en tegen bont. Het is als kiezen tussen twee kwaden, want ik vind het echt niet oke. Ik ben bang dat verbieden geen zin heeft, omdat er altijd mensen zullen zijn die het zullen blijven kopen, bijvoorbeeld in het illegale circuit.”

Michelle: “Bont is never nooit oke en compleet overbodig. Wij mensen kunnen ons warm houden en kleden met genoeg ander spul. Bont is voor dieren, niet voor mensen. Ik zou alle bontdragende dames en heren graag eens een dag naar een nertsenfokkerij willen sturen om te zien hoe gruwelijk het er daar aan toe gaat. Ben benieuwd of ze de jas daarna nog steeds met liefde aantrekken.”

Rozemarijn: "Als het er al is en dus in een tweedeehands winkel hangt, lijkt het me beter het tot de draad af te dragen. Zo is het niet helemaal nutteloos geweest."

Jasmijn: “In deze tijden weten we meer dan vijftig jaar geleden. Je kunt mij niet vertellen dat je nooit een PETA-video op Facebook voorbij hebt zien komen waarin dierenmishandeling aan de kaak wordt gesteld. Daarom vind ik dat bont kopen in deze tijd not done is. Nieuw of vintage: bij allebei is er een dier afgemaakt voor jouw kleding. Niet oké.”

Stefanie: “Ik heb zelf een vintage bontjas. Nieuw bont, bijvoorbeeld van Canada Goose, zou ik niet zo snel kopen. Met vintage bont heb ik toch zoiets van: nu gaat het in ieder geval niet verloren, is het toch nog érgens goed voor.”

Marcella: "Bont is nooit oké. Zolang het in het straatbeeld blijft voorkomen zullen mensen denken dat het normaal is en blijft de vraag naar bont bestaan! Ook tweedehands dus niet doen."

Tsjitske: "Nee natuurlijk niet. Waarom zou je zoiets walgelijks (indirect) in stand houden?"

Tatjana: "Ik vind vintage bontjassen echt supermooi, mijn moeder heeft er ook één - die hangt bij mij in de kast. Zelf dragen doe ik het eigenlijk nooit, dat durf ik niet. Niet omdat ik bang ben voor reacties, maar meer omdat ik bang ben dat 'ie beschadigd wordt. Straks gooit iemand er rode verf overheen!"