Waarom het zo goed voelt een puistje uit te knijpen

Gezicht door Valérie

De hele dag zie, voel én zelfs hoor je hem zitten, dat ‘kloppende’ rode bultje op je kin genaamd ‘Mount Everest’. Je moét en zal 'm uitknijpen. Ondanks dat alle dokters, schoonheidsspecialisten en deskundigen op internet zeggen: "doe het niet!", geeft het zo’n satisfying gevoel om het wél te doen. Waarom is dat eigenlijk? 

Lees ook: Zo verlicht je je menstruatiepijn op een natuurlijke manier

Geluksstofje

Herken je het bevredigende gevoel na een uurtje actief te hebben gesport? Dit gelukzalige gevoel wordt ook wel ‘dopamine-afgifte’ genoemd. Dopamine is het gelukshormoon dat wordt geproduceerd in je hersenen. Deze geluksstofjes worden aangemaakt in het beloningscentrum van je hersenen. Dopamine komt ook vrij wanneer je een puistje uitknijpt! “Er komt dopamine vrij in onze hersenen, wanneer we het gevoel hebben iets te verwezenlijken”, vertelt psychologe Sanam Hafeez. 

Het uitknijpproces begint met irritatie en afschuw omdat je een puistje hebt. Wanneer je dan eindelijk de mogelijkheid hebt deze uit te knijpen en je daadwerkelijk ziet dat er vocht, pus of bloed uit het puistje komt, geeft ons een verwezenlijkt gevoel, een gevoel van verlossing. Het zien van deze vloeistoffen triggert het beloningssysteem in de hersenen. Dit geeft ons een gelukzalig en kalm gevoel omdat je merkt dat de irritante puist 'weg' is. 

 

Puistje uitknijpen? Beter van niet...

Hoe gelukkig je er ook van wordt, je huid wordt er allerminst happy van. Ken je het fenomeen dat er een paar dagen nadat je een puistje hebt uitgedrukt er op wonderbaarlijke wijze een tweede exemplaar verschijnt? Precies naast de plek van puist nummer 1. Hoe dit komt? Wanneer je een ontstoken puistje uitdrukt komen de bacteriën terecht in de poriën rondom het getroffen gebied. Een puistje uitknijpen zorgt ervoor dat hij blijft terugkomen op dezelfde plek. Doordat je druk zet op je huid bij het uitknijpen, kunnen er scheurtjes in je huid ontstaan. En die moeten weer genezen, wat dus littekens kan veroorzaken. 

Lees ook: Gebruik dit in plaats van scheerschuim voor superzachte benen