Pijnlijke puist? Zo kom je er vanaf (waar die ook zit)

Gezicht door Zita

Puistjes zijn vervelend en soms ook best pijnlijk. Zeker opkomende puisten doen vaak veel pijn. Niet alleen op je gezicht, maar ook op andere plekken op je lichaam komen pijnlijke puisten voor. Ouch. Het liefst knijp je ze uit, maar bij opkomende pijnlijke puisten is dit niet altijd mogelijk. Daarnaast is het ook niet goed op je puisten uit te knijpen, omdat je hierdoor littekens krijgt. Hoe kom je af van een pijnlijke puist?

Pijnlijke puisten voorkomen

Overal op je lichaam is het mogelijk om een puist te krijgen. Waarom een puist pijnlijk is, is omdat hier de meeste zenuwuiteinden zitten. De poriën raken verstopt wat zorgt voor een ontsteking. Hierdoor ontstaat er een puist. Het is belangrijk om een exfoliant te gebruiken, producten met retinol en geduld te hebben dat hij weggaat. Dat betekent dus ook dat je je puist niet mag uitknijpen.

Puist in je neus

Auw, het doet al pijn als je het zegt. Een puistje in je neus doet vaak erg veel pijn. Dit komt dus vooral doordat hier veel zenuwuiteinden zitten. Het vervelende aan een puist in je neus is dat je er nauwelijks bij kan. Het beste is om geduldig te wachten tot deze puist verdwijnt. Heb je geen geduld? Gebruik dan een klein beetje vloeibare exfoliant met BHA of AHA.

the ordinary aha bha

Shop The Ordinary AHA 30% + BHA 2% Peeling Solution bij Lookfantastic.com

Puist op je lip

Nog zo’n gevoelige zone: een puist op je lip. Het is niet alleen pijnlijk, omdat de huid op je lippen enorm dun is. Een puist op je lippen ontstaat vaak als gevolg van een verkoudheid. Gebruik op je lippen een warm kompres, een milde exfoliant en retinol om een volgende puist te voorkomen. Was het gebied twee keer per dag, maar wees er wel voorzichtig mee en nogmaals: knijp hem niet uit.

Een puist in je oor

Een puist in je oor is een puist die je (gelukkig) vaak niet voelt, tot je hem per ongeluk tegenkomt. Je oren krijgen dan ook de minste verzorging, dus een puist op deze plek is soms erg pijnlijk. Een warm kompres of washandje ertegenaan houden, helpt om te pijn te verlichten. Een ideale oplossing voor een puist in je oor is een puisten pleister. Plak hem op voor je gaat slapen en je merk dat de puist een stuk kleiner of misschien wel weg is de volgende ochtend.