Waarom je vaak slechter slaapt als het volle maan is

Sport & gezondheid door Valérie

Je ligt uren te woelen in je bed en je kunt je slaap niet vatten of je bent om het uur wakker. Je hebt alle mogelijke opties wat het kan zijn al uitgedacht. Stress, koffie na 18:00 uur, televisiekijken tot ‘s avonds laat? Nope. Gevolg: een kort lontje en concentratieproblemen. Heb je weleens bedacht dat slecht slapen kan komen door de volle maan?

Lees ook: Horoscoop 2.0: Dit vertelt je ascendant over je persoonlijkheid

Spoedcursus maanologie 

De maan heeft, net zoals de zon, verschillende fasen waarin hij om de aarde draait. Eén maancyclus duurt ongeveer 29 dagen en dit is de tijd die de maan nodig heeft om een rondje om de aarde te maken. Volgens velen heeft de volle maan invloed op je gemoedstoestand. Twee dagen voor én twee dagen na volle maan kun je dit nog voelen. Je emoties kunnen rondom de volle maan veel intenser voelen, zowel positief als negatief. Je kunt onrustiger zijn en meer slaapproblemen ervaren. Tijdens de volle maan is onze nachtrust korter en de productie van melatonine (slaaphormoon) ligt lager. Wanneer de volle maan weer 'afneemt' vermindert ook zijn negatieve effect. Bekijk eens de standen van de maan van 2019 én 2020. 

Slaapproblemen door de volle maan

Verschillende slaapproblemen kunnen optreden door de volle maan. Herken jij de volgende issues rond volle maan?  

 • 's Nachts regelmatig wakker worden
 • Onrust: draaien en bewegen
 • Moeilijk in slaap komen
 • Niet uitgerust wakker worden
 • Intenser dromen en/of slaapwandelen
 • Prikkelbaarheid, slechtere concentratie en minder productief 

Slechter slapen door de volle maan

De gevolgen van de volle maan op je nachtrust lijken ons duidelijk, maar wat is nou precies de oorzaak? Waardoor het precies komt, is nog onduidelijk. Een van de redenen kan zijn dat een volle maan meer licht weerkaatst. Tenzij je verduisterende rolgordijnen hebt, komt er dus een stuk meer licht in je slaapkamer dan normaal. Je hersenen kunnen daarom een signaal krijgen dat het nog ‘licht’ is buiten, waardoor het seintje ‘ik moet slapen’ niet goed wordt doorgegeven en er minder van het slaaphormoon melatonine wordt aangemaakt.

Uit een Zweedse studie uit 2013 blijkt dat mensen minder diep en korter sliepen tijdens een volle maan. Maar 'waarom' blijft nog steeds een mysterie. Hoofdonderzoeker Christian Cojochen denkt dat mensen net als vissen een interne 'maanklok' hebben. Toen hetzelfde onderzoek later met 200 keer zoveel participanten werd uitgevoerd, bleek er geen connectie te zijn tussen de volle maan en een slechte nachtrust. Huh?

Hoewel de wetenschappelijk reden waarom je slecht slaap bij volle maan dus nog een raadsel is, kan er ook sprake zijn van een selffulfilling prophecy. Als jij tegen jezelf zegt dat je slechter gaat slapen omdat het volle maan, is de kans groot dat dit daadwerkelijk gebeurt. 

Wat kun je doen om rustiger te slapen met volle maan?

 1. Op tijd naar bed: het zal wat langer duren voordat je inslaap valt, neem er dus de tijd voor om te ontsnappen.
 2. Slaapmeditatie: download de app Headspace, luister naar de ontspannen stem en oefen op je ademhaling.
 3. Creëer meer rust in je hoofd en lichaam door overdag te sporten.
 4. Accepteer de onrust en probeer er niet tegen te vechten. Piekeren werkt averechts.
 5. Kun jij je hoofd écht niet uitzetten als je probeert te slapen? Probeer eens een slaapdagboek bij te houden. Hier schrijf je al je gedachten in op. Het betekent letterlijk dat je je gedachten van je afzet door ze op te schrijven. 
 6. Komt er een volle maan aan? Slik dan tijdelijk extra melatonine tabletten.

Merk jij ook dat je slechter slaapt wanneer het volle maan is? 

Beter slapen? Check hier de Beddenreus kortingscode!