Lifestyle / Sport & gezondheid
Sport & gezondheid

Nieuwe zorgwekkende eetstoornis: juicerexia

Sterren zijn niet alleen beroemd om hun talent, maar vaak ook om hun bizarre diëten. Nu eten Amerikaanse celebs zelfs helemáál niks meer en gaan ze massaal over op sapkuurtjes. Met een nieuwe eetstoornis tot gevolg: juicerexia.
 
Een sapkuurtje volgen is voor de meesten van ons niets vreemds. Al houden we het zelf nog amper twee dagen vol, het is een veelgebruikt crashdieet en algehele reinigingsmethode om de laatste winterkilootjes kwijt te raken voor we in het vliegtuig springen naar onze zomerse vakantiebestemming. 
 
Alleen verschillen wij met heel bekend Amerika in één klein detail: onze cellulitis wordt niet vanuit alle hoeken door paparazzi breed in de media uitgemeten. Dat een beetje celeb dus extra druk voelt er glad en skinny uit te zien, snappen we. We begrijpen er alleen niks van dat sommigen besluiten hun dieet voortaan te vervangen door permanent op vloeibaar eten over te gaan. 
 

Juicerexia: langdurig sapvasten
Nou ja, eten kun je het niet noemen, maar in tegenstelling tot andere eetstoornissen komt in het geval van juicerexia, zoals deze nieuwe eetstoornis heet, er wel iets van voedingsstoffen naar binnen. Een nieuwe eetstoornis? Jazeker, juicerexia is namelijk onbewust door Amerikaanse sterren ontstaan sinds sommigen van hen langdurig sapkuren volgen. En ook juicerexia is net als alle andere eetstoornissen levensgevaarlijk...
 
Sterren als Jennifer Aniston en Beyoncé Knowles hebben zich weleens gewaagd aan dergelijke sapkuren. Terwijl Jenny en Queen B lyrisch zijn over de resultaten ervan, zijn er ook celebs die waarschuwen voor het gevaar van sapvasten.
 
Hallucinaties
Zoals Gwyneth Paltrow die, nadat zij een sapkuur van tien dagen (!) had ondergaan, last kreeg van hallucinaties. De gezondheidsgoeroe en actrice waarschuwt daarom haar fans voor deze gevaarlijke bijwerkingen en raadt aan er niet aan te beginnen.
 

Jen is voor, Gwyneth is tegen

Addertje onder het sapgras
Niet alleen hallucineren, maar nog veel meer ernstige gevolgen brengen sapkuren met zich mee. Zeker als een sapkuur niet tijdelijk, maar permanent wordt gevolgd, aldus experts. Sommige tienermeisjes gaan massaal in deze 'saptrend' mee en vervangen elke maaltijd door liters sap, omdat je er zo snel mee afvalt. Alleen schuilt er een addertje onder het sapgras, want zodra er weer wordt overgegaan op het normale voedingspatroon komen de verloren kilo's er zo weer aan. Het gevaar schuilt erin dat dit voor jonge meisjes - en ook voor veel vrouwen in Amerika en Engeland - reden genoeg is om door te blijven gaan met een sapkuur. 
 
In Nederland zijn er gelukkig nog geen gevallen bekend van juicerexia. Wel wordt het sapvasten steeds populairder, maar laten we hopen dat we met onze Hollandse nuchterheid weten wanneer we moeten stoppen.
 
Heb jij weleens een sapkuur gevolgd? Wat vind jij ervan dat sommige mensen erin doorschieten?