Zó herken je of je onderkoeld bent met het warme weer

Sport & gezondheid door Anjali

De eerste vraag die waarschijnlijk in je op komt is: 'Huh, onderkoeld, hoe dan? Het is 28 graden buiten.' Ja, dat klopt, Maar het gaat juist mis omdát het zo warm is. Tijdens de hitte zoeken we graag verkoeling op, maar wat begint bij een frisse duik kan al snel eindigen in onderkoeling.

Lees hier wat onze tips zijn om te kunnen herkennen of jij onderkoeld bent.

Eerst een teen

Vooral in het begin van de zomer - zodra het weer écht warm wordt - wil je een duik nemen ter verfrissing. Maar vergeet niet: hoewel wij zowat wegsmelten in de hitte, moet je je beseffen dat dit de eerste zonnestralen zijn die onze zee in maanden heeft gezien. Het water is dus nog vrij koud. Je kunt een cold shock krijgen, een lichamelijke reactie op koud water, waardoor je lichaam direct naar adem hapt, zelfs onder water. Zo'n reactie is sterker dan wijzelf, en het kan iedereen gebeuren. Je kan je kansen hierop verminderen door langzaam het water uit te testen: laat jezelf eerst rustig in het water zakken, en zorg er vooral voor dat je niet direct kopje-onder gaat. Steek eerst een teen in het water, zodat je lichaam zich kan voorbereiden op het temperatuurverschil.

Trillen

Begin je te rillen? Ga dan direct het water uit. Doe je dit niet, dan zal het trillen na verloop van tijd stoppen, maar dan wordt het probleem wel erger zonder dat je het zelf doorhebt. Je omgeving kan het merken aan ongecontroleerde zwembewegingen of rare antwoorden.

Help elkaar een handje

Wees ook scherp op anderen om je heen. Als je merkt dat iemand rare zwembewegingen maakt of onzin uitkraamt, zorg dan dat diegene het water uit wordt gehaald. Andere symptomen van onderkoeling zijn; een koude of bleke huid, en langzame en oppervlakkige ademhaling, soms oncontroleerbaar trillen, mogelijk blauwe lippen, oren, vingers en tenen en vermoeid- of suffigheid.

Erg belangrijk: geef een slachtoffer geen eten of drinken. Hiermee verplaats je de aandacht van het lichaam naar de maag, en stroomt bloed dat nodig is op andere plekken (zoals het hoofd) naar d emaag toe.