Hoe reizen je menstruatie kan beïnvloeden

Lichaam door Laura

Voor wie haar volgende menstruatie tot op de dag kan voorspellen, kan het even schrikken zijn om lange tijd op reis te gaan. Jazeker, je baarmoeder kan van de rel zijn wanneer je grote afstanden aflegt, tijdzones doorkruist en je eetpatroon aanpast. Hoe dat komt? Dat zochten we uit.

Lees ook: Als je menstruatiepijn ondraaglijk wordt

Interne klok

Wanneer je in korte (of lange tijd) veel reist, kan je menstruatie onregelmatig worden. Normaal gesproken kon je precies voorspellen wanneer het tijd was om naar het maandverband, de tampons of menstruatiecup te grissen, maar nu kun je zomaar overtijd zijn. Hellup! Hoewel het altijd handig is om voor de zekerheid een zwangerschaptest te doen, is het ook een must om te weten dat het door het rondtrekken komt.

Hoe zit dat? Nou, je eierstokken zijn gelinkt met de 'interne klok' in je hersenen die kunnen aanvoelen of het licht of donker is. De eierstokken houden scherp in de gaten wat er gebeurt in ons lichaam, maar letten ook op externe invloeden. "Regelmatig reizen door verschillende tijdzones, veranderende slaappatronen en eten om verschillende tijden sloopt je biologische ritme", aldus gynaecoloog Dr. Felice Gersh tegen Blood and Milk

Uit balans

Van land naar land hoppen is fantastisch, maar het kan ook stressvol zijn. Door die extra spanningen kunnen er meer hormonen vrijkomen, die je systeem nog meer in de war schoppen. Als je daarbij ook weinig of slecht slaapt, is de meltdown van je lichaam helemaal compleet. "Elke maand maakt je lichaam een eitje met dank aan een zorgvuldige hormoonbalans. Als dit uit balans raakt, reageert je menstruatiecyclus hierop en kan deze te vroeg en te laat komen", legt gynaecoloog Dr. Kelly-Jones uit.

Dus wat kun je dan wel doen? Zorg dat je ondanks de omstandigheden voldoende slaap (minimaal 8 uur), genoeg rust pakt, eet om vaste tijden en introduceer je lichaam stapje voor stapje aan de 'nieuwe' cuisine. Probeer je hoofd verder koel te houden, want meer stress kun je juist niet gebruiken!

Lees ook: Je menstruatie blijft uit: dit kan aan de hand zijn