Je menstruatie blijft uit: dit kan aan de hand zijn

Lichaam door Roos

Het is niet bepaald een maandelijks feestje wat echt gevierd wordt: je menstruatie. Toch kan het zorgelijk zijn als je menstruatie uitblijft. En hoewel je misschien direct aan zwangerschap denkt, hoeft dat niet zo te zijn. Het uitblijven van je menstruatie kan namelijk ook aan tal van andere dingen liggen.  

Lees ook: Menstruatie apps zijn superhandig: dit zijn de beste

1. Stress

Pendel je continu tussen je drukke baan en nóg drukker sociaal leven? Of misschien spelen er momenteel dingen in je leven die veel stress opleveren. We wisten het al: stress is nergens goed voor. En zo ook voor je menstruatie, want langdurige stress kan je menstruatiecyclus plat leggen. Stress blokkeert namelijk de aanmaak van hormonen die de eierstokken stimuleren. Kortom: doe het even rustiger aan en je menstruatie zal vanzelf weer terugkomen.

2. Te snel afgevallen

Heb je in een korte tijd veel gewicht verloren? Misschien door ziekte of een streng dieet? Dit heeft invloed op je menstruatie, want voor een zwangerschap heeft je lichaam simpelweg veel energie nodig. Daarnaast raakt je hormoonhuishouding flink in de war als je snel gewicht kwijtraakt. Je menstruatie komt vaak vanzelf weer op gang als je op een gezond gewicht bent. 

3. Overgewicht

De tegenhanger van ondergewicht: overgewicht. Vrouwen met overgewicht hebben vaak minder eisprongen en dus blijft de menstruatie vaker uit. Vrouwen met een appelfiguur hebben hier vaker last van dan vrouwen met een peerfiguur. Dat komt doordat buikvet leidt tot een verhoogde insulinespiegel, wat weer de groei van follikels kan verstoren. 

4. Verstoorde nachtrust

Je menstruatiecyclus draait op je biologische klok. Als je standaard een ander ritme aanhoudt, bijvoorbeeld bij nachtdiensten op je werk, kan je menstruatie zich daarop aanpassen. 

5. Teveel lichaamsbeweging

Teveel sporten kan er ook voor zorgen dat de menstruatie uitblijft. Dit effect is eigenlijk te vergelijken met het effect van een eetstoornis of stress. Het kan geen kwaad als het tijdelijk is, want meestal komt de cyclus gewoon weer op gang als je iets minder hard traint. 

6. Medicijngebruik

De anticonceptiepil is het bekendste geneesmiddel dat de menstruatiecyclus blokkeert. En dat is ook niet zo gek, want daar is ‘ie voor bedoeld. Ook het spiraalje, de nuvaring en prikpil veroorzaken hetzelfde effect. Antidepressiva en antipsychotica kunnen ook zorgen dat je menstruatie uitblijft.

7. Ziekte

Je moet het zo zien: hormonale schommelingen kunnen veroorzaakt worden door elk orgaan dat bij de voortplanting betrokken is, maar ook vanuit de hersenen of schildklier. Als de schildklier bijvoorbeeld niet goed werkt, komen er te weinig of juist teveel hormonen vrij. Dan kan een verstoring van de menstruatie veroorzaak worden door een operatie, tumor, chemo of een auto-immuunziekte. 

8. Overgang

Al voordat je in de overgang raakt, kan je menstruatie in de war raken. Meestal gebeurt dit rond je 45ste door hormonale schommelingen. Als je menstruatie langer wegblijft, ben je waarschijnlijk in de overgang. Andere verschijnselen zijn: opvliegers, nachtelijk zweten of een droge vagina. 

Lees ook: Menstruatie pijn: Oorzaken, symptomen en oplossingen