Waarom je ’s nachts in bed de beste ideeën hebt

Psyche & spiritualiteit door Ze.nl

Misschien herken je dit: je ligt ’s nachts in een onbewaakt moment een uurtje wakker en als plotseling overvalt je het ene goede idee na het andere. Misschien ontpop je je als creatief op werkvlak, of overvalt je een creatieve oplossing voor een huishoudelijk probleem? Hoe komt het toch dat je ’s nachts soms de beste ideeën hebt? Daar is wel degelijk een verklaring voor. 

Ontspannen brein

Zodra je niet meer de drang voelt om iets te bedenken of te bereiken, wordt je brein ontspannen. En ontspanning is goed, want hierdoor kom je in een semi-meditatieve staat. Denk aan de momenten dat je leest, schrijft, muziek luistert, sport, óf dus niets ligt te doen in bed. Hierdoor krijgen je hersenen meer ‘vrijheid’ om tot creatieve ideeën en oplossingen te komen: je fantasie gaat op de vrije loop! Zo kom je ineens op plannen of ideeën waar je overdag (als het móét) nooit op zou komen. 

Hoera voor verveling

Tegenwoordig hebben we vaak het idee altijd iets nuttigs met onze tijd te moeten doen, terwijl ‘verveling’ dus helemaal niet slecht is. In tegendeel: je brein heeft af en toe echt wat rust nodig. Heb je dus iets waar je een oplossing of idee voor moet bedenken: probeer het er dan niet uit te persen, maar zoek juist de ontspanning op! Door te luieren, maar ook door een rondje hard te lopen door het park. Of kies voor no-brain-klusjes als de afwas te doen, je kledingkast uit te ruimen of een muurtje te witten laat je je brein ontspannen. Et voilà, je zult zien: de beste ideeën komen dan bijna als vanzelf bovendrijven. 

Tip: heb je inderdaad een belangrijk idee 's nachts in bed? Noteer 'm! Wanneer je 's morgens wakker wordt, kan het namelijk zo zijn dat je het hele idee weer bent vergeten. En ook belangrijk: dan kun je daarna weer rustig verder slapen

Lees ook: Slecht slapen: de beste trucs om in slaap te vallen