Over narcisme: 'Laten we vrienden blijven'

Psyche & spiritualiteit door Charlotte

Ondanks het feit dat er een enorm percentage vechtscheidingen onder mensen met een narcistische ex-partner is, is er ook een percentage waarbij de narcistische ex 'vrienden wil blijven'. Maar wat houdt dat vrienden blijven nou daadwerkelijk in?

narcisme

Lees ook: Is een narcistische persoonlijkheidsstoornis te behandelen?

Vrienden blijven met een narcist

Het is duidelijk dat een relatie niet heeft gewerkt tussen jou en je narcistische ex. De redenen voor een narcist kunnen de volgende zijn: voor de narcist is het onbegrijpelijk wat je hem/haar nou allemaal kwalijk neemt en deze verkropt het niet als hij/zij moet horen hoeveel pijn hij/zij jou bezorgd heeft, ondanks dat je je ex hiervoor altijd maar hebt willen vergeven. En waarom gluurde je in hun telefoon, terwijl je daar niks te zoeken had? Dan moet je ook niet raar opkijken als je daar contacten met hun exen en/of andere vrouwen ziet staan en vervolgens boos worden. Dan had je ook niet moeten kijken, dat is schending van hun privacy. 

En waarom was je zo claimerig? Als je meer vrijheid had gegeven en zijn/haar angst voor binding rustig had benaderd, dan waren dingen heel anders gelopen. Maar ja, jij dramde maar door en was zo bepalend. Jij wilde altijd maar afspreken, dus vind je het gek dat de narcist zo nu en dan afstand van je nam? Ze hebben het volste recht om even tot zichzelf te komen en dus uit je gezichtsveld te verdwijnen, wat doe je toch ingewikkeld. Dit zal je ongetwijfeld bekend in de oren klinken als je de narcist aanhoort. Maar het is de reinste flauwekul. 

Voor jou zijn de redenen en motieven echter heel anders waarom het niet heeft gewerkt tussen jullie. Je kan er niet langer tegen om je zo onbelangrijk, geen prioriteit en waardeloos te voelen. Je wilt niet langer geestelijk en/of lichamelijk mishandeld worden. En iedere keer maar in dezelfde vicieuze cirkel van ruzie, goedmaken en weer ruzie terecht te komen en aantrekken en afstoten. Dus waarom zou je met zo iemand 'vrienden' willen blijven? Wij mensen zijn heel goed in het saboteren van ons eigen 'ik' en onder de noemer vrienden blijven, hoef je (nog) niet daadwerkelijk afscheid te nemen van de narcist. Want afscheid nemen, dat doet pijn.

Daarnaast kun je je afvragen of je iemand die je zo behandelt daadwerkelijk geschouwd kan worden als een vriend. Zou jij je zoon of dochter zo'n vriend toewensen? Hebben jullie ondanks alles, toch van elkaar geleerd en kunnen jullie met respect als echte maatjes zonder bedrog door het leven gaan? Vergeet het maar. De optie 'vrienden blijven' van een narcist betekent niets anders dan voeding en hij/zij zal altijd nog dezelfde dubbele agenda blijven hanteren. 

Neem afstand

Narcisten hebben een hekel aan verliezen en falen, ze kunnen er niet mee omgaan als ze afgewezen worden door een partner en hebben er moeite mee om dingen los te laten, want dan verliezen ze de controle over de ander. Daarnaast ontlenen narcisten hun sociale status of positie aan een (ex-)partner. Dus hoe beter contact er is met de diverse exen die hen na verloop van tijd toch weer aardig behandelen, hoe beter zij zich voelen. Want kijk nou toch eens, de narcist zal toch echt wel een aardig persoon zijn, gezien het feit dat iedere ex nog met hem/haar wil koffiedrinken en afspreken. Daarnaast wil een narcist zich niet binden, maar je toch als optie houden. Ook voor eventueel seksueel contact en op deze manier toch controle en invloed uitoefenen.

Het kan verleidelijk klinken om vrienden te blijven, want niemand vindt afscheid en rouw en de daarbij behorende pijn fijn. Maar realiseer je goed: hoe langer jij eraan meedoet, hoe langer het duurt voordat je weer verder kunt met je eigen leven en je leven weer op de rit hebt. 

De enige manier om los te komen van een dergelijke ex, is door echt afstand te nemen en uit de situatie te stappen. Pas dan ga je na verloop van tijd zaken weer in het juiste perspectief zien. Dan kan de mist om je heen optrekken en zie je welke mensen echt respect voor je hebben en om je geven. Op een gezonde, constructieve manier. Niet dat je weer in de wachtstand staat wanneer de narcist wil afspreken, contact met je zal opnemen, enzovoort. Je gaat weer een eigen leven creëren en dan pas mensen die gezond zijn voor jou aantrekken. 

 

Dit artikel is geschreven door Charlotte van der Hoeven, Coaching & Training. Iedere derde zondag van de maand verschijnt haar column op Ze.nl. Charlotte van der Hoeven is professioneel coach en therapeut en heeft zich gespecialiseerd in narcistisch misbruik. Meer informatie hierover kun je vinden op haar website www.narcismevrij.nl of op de Facebook-pagina van Narcismevrij.nl.

Charlotte schreef eerder:
Hoe ga je verder nadat je het contact verbreekt met narcistische familieleden
Wat als je eigen kind narcistische trekjes heeft