Seks & relaties
Seks & relaties

Dit is waarom leven met sexsomnia soms geen pretje is - VRIJ-dag

Reageer 0

Seksuele handelingen verrichten terwijl je slaapt en er dus totaal geen erg in hebt wat je aan het doen bent? Bij mensen met sexsomnia komt dit geregeld voor. Het is net zoals slaapwandelen, maar dan komt er seks bij kijken en het komt maar bij 1% van de bevolking voor. We kunnen je vertellen, het is lang niet zo onschuldig als het klinkt…

Lees ook: Seksspeeltjes mee op vakantie? In deze landen zijn ze verboden

Seks in je slaap

Je zou het maar hebben. Bij sexsomnia, ook wel slaapseks genoemd in het Nederlands, verricht je seksuele handelingen in je slaap zonder dat je het doorhebt. Het kan in verschillende vormen voorkomen, zoals knuffelen, masturberen of zelfs seks. Volgens experts kan de trigger tot een aanval zijn: slaaptekort, extreme vermoeidheid, alcoholgebruik stress, angst, reizen of simpelweg het bed delen met een ander. 

Het is een flink felomstreden onderwerp, omdat er meermaals rechtszaken zijn aangespannen tegen mensen die lijden aan de conditie. Vaak vanwege seksueel geweld of ongewensde intimidatie bij de mensen waar ze het bed mee delen. Het grote probleem met de ziekte is dat je niet hebt wat je doet, totdat je wakker wordt.

Niet onschuldig

Een anonieme bron deed zijn verhaal op Reddit om een beeld te schetsen hoe het is om te leven met sexsomnia. Zijn verhaal is hartverscheurend. “De reden dat ik mijn verhaal vertel is omdat ik vaak verhalen over slaapseks voorbij zie komen, waarin een beeld wordt geschetst dat het allemaal wel meevalt. Soms is dat zo, maar soms ook absoluut niet. Het is belangrijk om te weten dat het niet altijd even onschuldig is.”

De 29-jarige vertelt dat hij vijf jaar een relatie had met zijn vriendin die op de hoogte was van zijn conditie. “Mijn vriendin vond het niet erg en vaak zelfs wel fijn, het was nooit een probleem tijdens onze relatie.”

Nieuwe vriendin

Toen de relatie onverhoopt toch strandde ging hij andere meisjes daten en vertelde hen altijd over zijn conditie. Alles liep op rolletjes, totdat hij een meisje ontmoette die een verleden had met seksueel geweld. 

“Ik werd al snel smoorverliefd op haar. Ik had me nog niet zo over een ander persoon gevoeld sinds mijn vorige relatie. Toen ik haar na een tijdje vroeg om te blijven slapen, vertelde ik haar ook over mijn conditie. Dat is altijd even lastig, maar wel belangrijk. Toch had ik niet voorzien dat ze heel anders zou reageren dan mijn vorige vriendinnetjes, want ze flipte compleet en ging meteen weg. Blijkbaar had ik een gevoelige snaar geraakt en bracht het nare herinneringen voor haar naar boven. Ze maakte het direct uit en kapte het contact af.”

Gewelddadige houding

Gelukkig bleek dat toch niet het einde van hun relatie. “Na een paar maanden leek ze haar angst verwerkt te hebben, want ze zocht contact en we begonnen weer te daten. Toen ik een keer bij haar sliep kreeg ik een aanval, maar ze vertelde het me niet. Ze wilde me niet van slag brengen, maar haar angsten keerden daardoor wel terug.” 

"Op een nacht sliepen we samen en verdraaide ik haar arm in mijn slaap in een gewelddadige houding. Mijn aanvallen vinden altijd plaats tegen het einde van mijn slaap, dus toen ik wakker werd kon ik niet geloven wat er gebeurde. Ik was dat niet. Ik ben niet zo. Toch achtervolgt de angstige blik in haar ogen toen ik wakker werd me nog steeds.” 

De weken na het voorval hielden ze weliswaar contact en probeerden de relatie in stand te houden, maar hij merkte dat ze afstand nam. “Ze vond het moeilijk te geloven dat ik er geen controle over had. Ze nam afstand van me, zowel mentaal als fysiek en ik merkte dat onze relatie voorbij was. Het was vreselijk, ik hield echt van haar.”

Lees ook: Paulita werkt als pornoster: ‘Het is mijn roeping’ 

Bron: Cosmopolitan

Beeld: iStockphoto

Reageer 0

Reacties

Ze.nl reacties (0)
Schrijf als eerste een reactie:

Om te kunnen reageren moet je eerst

Annuleren
Gebruik een @ om iemand te noemen