Seks in de praktijk: Jonge moeder zijn én seks hebben?

Intiem door Astrid Kremers

Vandaag zie ik Fabienne voor de eerste keer in mijn seksuologie-praktijk. Fabienne vertelde me al kort aan de telefoon dat ze sinds een klein jaar moeder is geworden en sindsdien geen zin heeft om te vrijen. Als ik haar ophaal uit de wachtkamer zie ik dat ze niet alleen is. Ze heeft haar dochtertje meegenomen.

“Sorry dat mijn dochter erbij is”, verontschuldigt Fabienne zich. “Sophie heeft koorts en kon daardoor niet naar het kinderdagverblijf. Ik verwacht dat ze het hele consult zal slapen en dat we rustig kunnen praten. Ik baal er van, ik had gehoopt in alle rust naar dit gesprek toe te kunnen komen. Het is zo hectisch doordat Sophie ziek is. Ze is nu bijna een jaar oud en in dat jaar was er altijd wel iets aan de hand. Darmkrampjes, hoesten, koorts, niet willen eten, tandjes die doorkomen, slechte nachten, en ga zo maar door. Pffff…”

Fabienne ziet er moe uit. Ik bied haar wat te drinken aan. Na een slok thee vertelt ze verder: “Het leven van een jonge moeder valt me zwaar. Ik heb een serieuze baan waar ik al mijn aandacht bij moet hebben om geen fouten te maken. Doordat ik oververmoeid ben lukt me dat niet altijd. Soms belt ook nog eens het kinderdagverblijf met de mededeling dat Sophie ziek is en dat ik haar op moet halen. Maar mijn werkgever legt druk op me dat ik niet weg kan. Dan zit ík in een spagaat, want op mijn vriend Tom kan ik dan niet rekenen. Er is veel wat ik móét doen. Ik heb het gevoel dat ik steeds faal.”

Even is Fabienne afgeleid omdat Sophie hoest. Dan vervolgt ze: “Ook op seksgebied voel ik dat ik van alles móét. Tom wil seks met me. Eigenlijk is dat heel normaal, maar ik heb er totaal geen zin in. Het voelt weer als iets dat ik móét doen. Als Sophie slaapt en het werk en huishouden is gedaan dan heb ik vooral behoefte aan rust. Eerlijk gezegd zit ik liever dan even op mijn mobiel dan dat ik seks heb. Om 22.00 uur ben ik zo moe dat ik wil slapen. Want de kans is groot dat Sophie onze nachtrust verstoord en sowieso moet ik er ’s morgens altijd weer vroeg uit.”

“Aandacht voor mezelf is er het laatste jaar flink bij ingeschoten. Als ik in de spiegel kijk herken ik mezelf bijna niet meer. Ik zie een wit koppie, gewichtstoename en mijn uiterlijk verzorg ik veel minder goed dan voor de bevalling. Sporten doe ik nog zelden. Dit alles maakt mij onzeker. Tijd en aandacht voor onze relatie is er ook niet meer bij. Het avondeten was altijd ons rustmoment maar staat nu in het teken van Sophie. Een avondje weg is ook lastig omdat we nog niet een goede oppas hebben gevonden.”

“Áls we al seks hebben, dan is dat veel minder uitvoerig en spannend dan voorheen. Meestal is er na een kort voorspel al geslachtsgemeenschap. Met een half oor luister ik tijdens het vrijen altijd of ik Sophie hoor. Hoe korter de seks duurt, hoe sneller ik kan slapen. Tom krijgt dan altijd een orgasme maar voor mij is er weinig aan. Dat was vroeger wel anders. Dan hadden we urenlange seks, veel variatie en kwam ik zelfs meerdere keren achter elkaar klaar. Eerlijk gezegd mis ik dat wel.”

In mijn seksuologie-praktijk zie ik veel jonge moeders. Een veelvoorkomend probleem bij deze vrouwen is dat ze geen zin hebben in seks. Daar zijn diverse redenen voor. Op de eerste plaats ervaart de vrouw zelf remmende factoren. Moeheid, onzekerheid en stress spelen immers veel jonge moeders parten. Daarnaast is er vaak minder tijd en aandacht voor de relatie. Als dan ook nog eens de seksuele prikkeling niet adequaat is, dan lijkt het of je een vrouw zonder libido bent geworden. Geen zorgen, want dat is niet zo. Gelukkig zijn er veel factoren waar iets aan veranderd kan worden met als uitkomst van de behandeling: een plezierig seksleven voor beiden en dus weer zin in seks!

Deze casus is niet op individuele patiënten gebaseerd. Het is een casus op basis van de jarenlange ervaring van Astrid Kremers met soortgelijke cliënten in haar seksuologie-praktijk.

Over de seksuoloog

Astrid Kremers is geregistreerd seksuoloog NVVS en EMDR therapeut. Ze is eigenaar van Seksuologie Praktijk Astrid Kremers. Astrid is de seksuoloog van het UMC Utrecht, Diakonessenhuis Utrecht en het Beatrixziekenhuis Gorinchem (Vitras). Ze schreef voorheen de bestseller ‘Aandacht voor seks’. Passie en liefde voor haar vak kenmerken haar. In haar praktijk stelt ze haar cliënten op hun gemak en luistert ze met aandacht. Haar instelling is oplossingsgericht. Astrid geeft ook onderwijs over seksualiteit aan diverse doelgroepen en heeft de website www.seksboeken.nl. Daarnaast is zij columniste en actief in de media. Eén keer in de maand bespreekt zij in 'Seks in de praktijk' een gefingeerde case uit haar praktijk op Ze.nl.