Van narcist tot micromanager: zo deal je met irritante collega's

Werk & studie door Laura

Iedereen heeft wel 'zo'n' collega. Een betweter, buitensluiter, egoïst, uitbuiter, mierenneuker en ga zo maar door. Kortom: iemand waardoor jij aan het einde van de dag met een donderwolkje boven je hoofd de deur uitstapt. In je dagdromen heb je de zakkenwasser al honderd keer tegen de schenen geschopt, maar ehm... hoe pak je dat op de volwassen manier aan?

irritante collega

Lees ook: Zo zeg je nee tegen je baas (zonder ontslagen te worden)

Speciale aanpak

Elk type kantoorlastpak heeft zijn eigen aanpak. Een chaoot moet je anders benaderen dan een controlfreak. Daarom: per stoorzender een handleiding. Met advies van Amerikaanse professor in psychiatrie Jody J. Foster en mede-auteur van The Schmuck in My Office: How to Deal Effectively with Difficult People at Work

Narcist

Elke werkvloer telt er minstens ééntje: een narcist die alleen met zichzelf bezig is. "Het draait allemaal om hen. Ze willen altijd het middelpunt zijn. Ze strijken met de eer van het werk van anderen. Ze hebben een enorm ego." Werken met een egotripper is lastig, want hij of zij maakt van werk een wedstrijdje. "De sfeer wordt dan al snel competitief in plaats van coöperatief," aldus Foster. "Als je te maken krijgt met een narcist, kan het effectief zijn om zijn of haar ego te strelen. Door af en toe de prestaties, sterke punten of waarden van diegene te erkennen, kan je boosheid of vernederende opmerkingen vermijden."

via GIPHY

Zinkend schip

Ook bekend als de Veteraan. Hij of zij werkt al jaren voor het bedrijf en was vroeger best goed, maar tegenwoordig laat de collega steeds meer steekjes vallen. Wanneer iemand hem of haar erop aanspreekt, is-ie zeer op de teentjes getrapt. "Het is heel lastig, vooral als iemand al eeuwen bij een bedrijf werkt, om er iets van te zeggen als er sprake is van cognitieve achteruitgang, maar dat soort dingen kunnen erg schadelijk zijn voor de werksfeer," verklaart Foster. Probeer je er vooral niet aan te storen en richt je op je eigen werkzaamheden. Het Zinkend Schip raakt vanzelf op de bodem...

via GIPHY

Micromanagers

"Micromanagers krijgen vaak promotie, omdat ze detailgericht zijn – en oog voor detail hebben kán ook goed zijn." Zodra ze een leidinggevende functie krijgen, krijgen ze het zwaar. Het nadeel voor zijn ondergeschikten is dat hij of zij overal een vinger in pap wil houden. Om de haverklap wordt je taak onderbroken om je uit te horen over de kleinste details. Dus wat te doen? Ontwijk direct conflicten over hun obsessie voor details, maar spreek juist je waardering uit over hun betrokkenheid. Neem daarnaast nooit te veel hooi op je vork en wees eerlijk over je verbeterpunten. De Micromanager waardeert duidelijke taal, zal je daarom steeds meer gaan vertrouwen en je minder op de vingers gaan kijken.

via GIPHY

Wantrouwer

Je kunt het nooit goed doen bij deze neuroot. De wantrouwer denkt continu dat de wereld tegen hem of haar is. "Dit soort mensen zijn altijd op zoek naar bewijs van vals spel, list en bedrog," aldus Foster. "Ze beoordelen relaties op hun mate van loyaliteit en vertrouwen." Een pittige conversatie over zijn of haar gedrag kun je beter vermijden, dan kan de Wantrouwer agressief worden. "Directe gesprekken met feitelijke constateringen en duidelijke uitleg werken het beste."

via GIPHY

Chaoot

Vaak zijn het de gezelligste mensen, maar niet altijd prettige collega's. Een warhoofd heeft een geheugen als een zeef, is belabberd met timemanagement en dat kan vervelend zijn om mee te werken. Je kunt iemand zijn persoonlijkheid niet veranderen, dus geduldig zijn is de enige oplossing. Daarnaast helpt het om heel duidelijk en voorspelbaar te zijn. "Moedig de Chaoot aan om niet te veel hooi op de vork te nemen. Maak een ding af voordat je aan het volgende begint", adviseert Foster.

via GIPHY

Robot

Deze niet zo social butterfly heeft geen gevoel voor nuance. Ze komen over als emotieloze robotten, waardoor communicatie over werk enorm stroef gaat. Foster tipt dat een één-op-één-gesprek de beste aanpak is om door te dringen tot 'de Robot'. "Een rigide en voorspelbare dagindeling en duidelijk omlijnde taken zijn ideaal. En het kan ook helpen om de Robot bewust te maken van de impact die hun gedrag heeft op de gevoelens van anderen."

via GIPHY

Lees ook: Is het hebben van een tatoeage wel of niet slecht voor je carrière?

Bron: Vice