Lifestyle / Werk & studie
Werk & studie

Onderhandelen over een hoger loon: dat doe je zo

Je bent alweer een tijdje in dienst en voor zover je weet doe je je werk aardig goed binnen het bedrijf. Wordt het niet eens tijd dat je daar ook voor beloond wordt? Lang niet elk bedrijf zal zelf met het voorstel van een loonsverhoging komen. Je zult er dus zelf om moeten vragen. Voor sommigen kan dat knap lastig zijn, maar met de juiste voorbereidingen is het zeker niet onmogelijk. Hoe onderhandel je over een hoger loon? 

Loonsverhoging

Lees ook: Zo creëer je een fijne thuiswerkplek

Wees realistisch

Kijk kritisch naar jezelf en je werk. Is het echt realistisch dat je meer betaald krijgt? Ben je er bijvoorbeeld al enige tijd aan het werk? Ben je in die tijd gegroeid in je werk? Zo ja, zet dan alles eens op een rijtje. Wat heb je bijvoorbeeld bereikt in de afgelopen maanden of jaren? Waar groei je naartoe? Is het team dat je aanstuurt groter geworden? Misschien hoort jouw werkgever iets waar hij of zij nooit bij stil heeft gestaan en stemt diegene sneller in met een loonsverhoging. 

Neem meer verantwoordelijkheid

Voor wat hoort wat, dus ben jij bereid om meer verantwoordelijkheid te nemen tegen een hoger salaris. Welke taken zou jij nog meer op je willen nemen? Wat past bij jou? Misschien kun je eenvoudige taken uit jouw pakket doorschuiven naar iemand anders, en maak je zo ruimte vrij voor een wat zwaarder takenpakket? Laat weten dat je wilt groeien en dat jouw eigen ontwikkeling ook gunstig is voor het bedrijf. 

Vraag om je heen 

Wat is een reëel salaris voor jouw baan en bijbehorende werkzaamheden? Misschien kun je binnen jouw vakgebied anderen vragen hoe het bij hen geregeld is. Ook op het internet is voldoende informatie te vinden per branche. Lees je hier goed over in, des te sterker sta je als je je punt wil onderbouwen. 

Voor loonsverhoging vragen geldt: voorbereiding is het halve werk. Zo zorg je ervoor dat je een goed weerwoord hebt en je niet snel met je mond vol tanden komt te staan. Desnoods print je jouw lijst met argumenten uit, zodat je niet iets kunt vergeten tijdens je gesprek. Succes! 

Lees ook: 'Help! ik kan niet opschieten met mijn collega'