Cryptocurrency voor beginners: hoe start je met crypto-investeringen?

Werk & studie door Djamila

Je hebt er vast wel van gehoord: investeren in de cryptomunt. Het is een veelbesproken onderwerp en sommige mensen zweren erbij. Voor beginners is het echter niet eenvoudig om dit wereldje en de bijbehorende termen te begrijpen. Hoe werkt cryptocurrency en wat zijn de voor- en nadelen van het handelen in cryptomunten? In dit artikel wordt het op een rijtje gezet.

De cryptomunt

De cryptomunt is een digitale munt waarvan de waarde snel afwisselt op basis van vraag en aanbod. Dit wordt ook wel de ‘koers’ genoemd. Hierdoor kun je snel geld verdienen, maar ook verliezen door te beleggen in cryptocurrency. In 2009 verscheen de eerste cryptomunt: de welbekende Bitcoin. Inmiddels bestaan er al meer dan 12.000 cryptomunten die allemaal hun eigen waarde hebben. De koersen van deze munten zijn online te bekijken, bijvoorbeeld de koers van de Cardano munt of Ethereum munt. Alle cryptomunten zijn in te leveren voor klassiek geld, waardoor je er veel aan kunt verdienen.

Voordelen

Het is uiteraard niet voor niks dat cryptocurrency zo populair is. Allereerst is de cryptomunt erg in trek doordat het ervoor zorgt dat je wereldwijd waarde kan overbrengen naar iedereen die beschikt over een zogenoemde ‘wallet’. Dit is een groot voordeel ten opzichte van transacties via internationale banken, waarbij dit proces wel dagen kan duren. Daarbij maakt cryptocurrency het mogelijk om vrijwel volledig anoniem transacties te doen en zijn je gegevens goed beveiligd tegen hackers. Daarnaast is er in de crypto wereld veel minder sprake van inflatie.

Risico’s

Daarentegen zijn er ook risico’s verbonden aan het verhandelen van cryptomunten. Mocht je willen beginnen aan cryptocurrency, is het daarom goed om hiervan op de hoogte te zijn. Ten eerste ben je niet verzekerd wanneer je handelt in cryptomunten. Mocht je al jouw geld verliezen, betekent dit dus dat je niet wordt geholpen. Ook is het lastig om de waarde van cryptomunten in te schatten doordat de prijs wordt bepaald door vraag en aanbod. Dit is vaak gebaseerd op een bepaald vertrouwen of gevoel, wat deze markt gevoelig maakt voor het nieuws. Om deze redenen is het van belang om bewust te handelen.

 

Kortom, het investeren in cryptocurrency kan erg waardevol zijn. Het is niet voor niets dat deze manier van beleggen steeds populairder wordt. Mocht je willen beginnen, is het aan te raden om divers crypto nieuws in de gaten te houden en jezelf goed te informeren. Word jij de nieuwe crypto expert?