Crypto: hoe werkt het nou precies?

Werk & studie door Jeanine

Cryptocurrency, je hebt er ongetwijfeld wel eens van gehoord. De digitale valuta worden de laatste tijd steeds populairder en sommige coins krijgen steeds meer waarde. Maar wat houdt het nou eigenlijk in en wat kun je ermee doen?

Cryptocurrency

Lees ook: Bitcoin voor beginners: dit moet je weten over investeren in Bitcoin

Wat is het?

Gaat er een belletje rinkelen als je het woord ‘bitcoin’ hoort? Bitcoin is een van de cryptomunten die je kunt gebruiken en is op dit moment ook de grootste. Een cryptomunt is een digitaal betaalmiddel. Veel mensen gebruiken het om mee te investeren en bewaren het in een online wallet. De munten kunnen namelijk in waarde stijgen of juist dalen, afhankelijk van het aanbod en de vraag ernaar. De laatste jaren is de interesse in cryptocurrency enorm gegroeid, waardoor de waarde van sommige munten ook stijgt. Sommige munten worden enorm populair en kunnen op een gegeven moment zelfs traditioneel geld vervangen. Heb je destijds slechts een paar euro betaald voor een munt, dan kan het zo maar zijn dat deze nu duizenden euro's waard is. 

Betalen met crypto

Wil je niet investeren? Je kunt er ook heel gemakkelijk mee betalen. Koop je iets online? Dan kun je via een app of een betaalprogramma betalen met je cryptomunten. Je kunt ook ter plekke in de winkel iets kopen, als je je telefoon met de online portemonnee maar bij je hebt.

Versleuteld

Betalen met en het kopen van cryptocurrencies gebeurt dus allemaal online. De digitale munten zijn online opgeslagen, kunnen niet kapotgaan en zijn ook niet na te maken. Alles is versleuteld met een wachtwoord, waardoor jij je valuta-eenheden kunt gebruiken. Deze zijn versleuteld met een speciaal wachtwoord. Met dat wachtwoord kun je je munten gebruiken om te betalen, maar je kunt ze ook verzilveren of overmaken naar iemand anders. De ontvanger kan met het wachtwoord het cryptogeld ontvangen.

Hoe begin je?

Er zijn inmiddels al honderden soorten crypto, dus de keuze is reuze. Ga online op onderzoek uit, lees je in en onderzoek welke soorten crypto jij interessant vindt. Je kunt cryptomunten kopen en verkopen op speciale beurzen. In ruil voor 'echt' geld koop je daar de online munten. Doe wel je research welke sites goed zijn en welke niet, want er zijn verschillende soorten cryptocurrency exchanges. Soms tref je een uitwisseling die lijkt op een traditionele beurs met een tussenpersoon; soms komen kopers en verkopers samen om crypto uit te wisselen. Beide manieren hebben zo hun voor- en nadelen. De beste crypto uitwisseling is eentje die de voordelen van beide types combineert. Wil je je munten verkopen? Dan kun je ze inruilen en krijg je het geld in euro's op je eigen, privébankrekening.

Goed om te weten

Wat wel even fijn is om te weten, is dat cryptocurrencies voor de Belastingdienst onder mogen vallen. Je moet ze dus wel aangeven tijdens de jaarlijkse belastingaangifte, want het valt onder overige bezittingen. Het ligt aan de hoeveelheid, maar meestal moet je wel degelijk belasting betalen over je crypto.

Geduld en investeren

Je moet vooral geduld hebben, want het is eigenlijk altijd gokken welke munt het goed gaat doen en waar je dus in moet investeren. Zo werd Bitcoin een aantal jaren geleden enorm populair, terwijl andere munten na een paar jaar al helemaal van de markt zijn verdwenen. Voorspellen welke crypto het goed zal gaan doen, is helaas nog heel lastig. Cryptocurrency is namelijk nog erg nieuw. Het kan dus wijs zijn om te investeren in verschillende soorten crypto, bijvoorbeeld van verschillende soorten categorieën. Het is echter geen gegeven dat je dan sowieso winst hebt, dus denk vooral goed na. Daarnaast is timing hierbij heel belangrijk. Bitcoin mocht destijds dan populair zijn, maar veel mensen hebben daarbij ook een miskoop gedaan door de munt te kopen toen hij op z’n duurst was. Analyseren en incalculeren, daar draait het vooral om!

Bron: dummies.com / RTL Nieuws

Lees ook: 5 apps die het thuiswerken een stukje gemakkelijker maken