Zo start jij je eigen webshop

Werk & studie door Redactie Ze.nl

Maak je sieraden, knuffels of taarten en wil je deze verkopen aan mensen in Nederland? Dat kan als je een webshop begint. Een online webshop starten is in een paar stappen geregeld. Maar waar moet je allemaal rekening mee houden als je een webshop begint en waar kan je tegenaan lopen? We hebben het voor je uitgezocht.

eigen webshop

Start je eigen webshop

Een eigen webshop starten bij Combell is makkelijk. Je gaat eerst naar de Kamer van Koophandel (KVK), schrijft je in en dan kun je gaan beginnen. Het is mogelijk om te verkopen via erkende verkoopkanalen, zoals Etsy en Marktplaats. Maar hoeveel leuker is het om je eigen website te hebben, compleet met bedrijfsnaam en eigen vormgeving. Een plekje waar al je spulletjes overzichtelijk bij elkaar staan, bouw je met een goede website builder.

Websitenaam kiezen

Nog voordat je overgaat tot online ondernemen en naar de KVK stapt, is het belangrijk om een goede bedrijfsnaam te kiezen. Deze hoeft niet ingewikkeld te zijn. Zo kun je je naam combineren met wat je maakt of verkoopt. Marietjes Taartenshop bijvoorbeeld of Knuffels van Anna. Natuurlijk hoeft het niet, maar het is wel handig als je er enigszins rekening mee houdt. Dat helpt namelijk om gevonden te worden via Google. Om te checken of je bedrijfsnaam al bestaat kun je op de website van de KVK een zoekactie doen. Wil je weten of je naam ook te gebruiken is als domeinnaam? Bij Combell heb je dat zo gecheckt.

Domeinextensie

Wist je dat je voor een webshop verschillende domeinextensies kan kiezen? Werk je vooral in Nederland dan is een .nl domein een echte aanrader. Wil je meteen duidelijk maken dat iemand met een webshop te maken heeft? Kies dan voor de domeinextensie .shop. Deze is in het leven geroepen voor alle webshops in binnen- en buitenland.

Houd het overzichtelijk

Het belangrijkste aan de website van een webshop is dat het overzichtelijk is. Je wil immers dat je klanten overgaan tot aankoop van je producten. Zorg daarom dat je een goede navigatie op je webshop plaatst. Verkoop je bijvoorbeeld sieraden? Maak dan kopjes als  ‘oorbellen’, ‘kettingen’, ‘armbanden’ en ‘setjes’. Verkoop je alleen oorbellen? Dan kun je ook sub-shopjes maken voor speciale gelegenheden. Zo geef je je klant een snelle navigatie op je website.

Goede foto’s

Investeer in het maken van goede foto’s. Kun je dat niet zelf, besteed dat dan uit aan iemand die er verstand van heeft. Een taart, paar oorbellen, een jurkje of bloemstuk moet er namelijk op de foto aantrekkelijk uit zien. Zorg daarom voor een neutrale achtergrond, goede belichting, scherpe foto’s en eenheid. Dat maakt je website ook een stuk overzichtelijker.

Kom je beloftes na

Als je een webshop begint, dan start je als zzp’er. Je doet het immers vaak in het begin vaak alleen. Houd daar rekening mee. Want je moet echt alles zelf doen: je product maken (of inkopen), de website bijhouden (wat met Combell een makkie is), de administratie doen, je voorraden checken, verkopen versturen, klachten en vragen behandelen… Er komt veel bij kijken. Het is dus belangrijk dat je je tijd goed verdeeld, zodat je beloftes kan waarmaken. Weet je zeker dat je ‘vandaag besteld, morgen in huis’ kan garanderen? Of is het beter om één tot drie werkdagen aan te houden voor verzending? In dit laatste geval geef je jezelf iets meer tijd. Plaats je beloftes op de website, zodat ook je klanten weten waar ze aan toe zijn.

Zorg voor voldoende voorraad

Werk je ‘on demand’ of kun je voorraad aanleggen? Zorg in beide gevallen dat je voldoende voorraad hebt, zodat je direct kan schakelen wanneer iemand een bestelling doet. Zo kun je je beloftes ook snel nakomen en komen klanten geheid bij je terug.

Bepaal een goede prijs

Tot slot raden we je aan goed na te denken over je prijzen. Verzendkosten via PostNL zijn via de website gemakkelijk te achterhalen, maar hou ook rekening mee dat je verzendmateriaal moet aanschaffen en dat je grondstoffen ook geld kosten. Kijk bij concullega’s of vraag de KVK om advies. Dan kom je zeker tot een goede prijs voor wat je verkoopt. Want je mag er best iets aan verdienen.

Start gewoon

Wil je een webshop beginnen? Doe het gewoon. Kies een goede naam, bouw met een handige tool de webshop die helemaal bij je past en ga aan de slag. Het is een heel leuke manier om met je hobby bezig te zijn en daar ook nog iets mee te verdienen.