Deze 7 soorten collega's herken je sowieso

Werk & studie door Anne-Fleur

Bijna ieder werkend persoon heeft wel met collega's te maken. Zelfs nu het grootste deel van het land thuis werkt. Misschien is je co-worker wel je BFF geworden óf heb je juist soms de neiging om je collega achter het behang te plakken. Save to say dat iedereen hier wel eens mee te maken heeft gehad. Herken jij deze soorten collega's ook (of misschien ben je het zelf wel, oeps)? 

Lees ook: Oeps: deze fouten op social media kunnen jou je baan kosten

Deze 7 soorten collega's herken je sowieso

Of je nu in een bakkerij werkt, op een groot advocatenkantoor of dat je je collega's nu eigenlijk alleen maar online ziet, we garanderen je dat bij elk type wel een naam in je hoofd opkomt. 

1. De zeur collega

Fingers crossed dat anderen jou hier niet bij herkennen, want wie wil er een zeur genoemd worden? Bij elk klein dingetje dat er misgaat (of juist helemaal niet, maar zeuren om het zeuren) kun je wel een opmerking van deze collega verwachten. Het is nóóit goed, waardoor je eigenlijk bijna bang bent dat er weer iets is waar je collega om kan gaan zeuren. Of het nou gaat om de melk die links staat in de koelkast in plaats van rechts, of dat de A4'tjes niet aangevuld zijn - you bet dat je er iets van gaat horen.

2. De grapjas

Je bent nog niet met je werkdag gestart of die ene collega heeft zijn grapjas weer uit de kast getrokken. Een grapje hier en een grapje daar. Super leuk allemaal, totdat je baas komt klagen dat je eens moet gaan werken in plaats van de gehele werkdag krom liggen van het lachen. Al met al: een hele fijne aanwinst voor het team voor een betere werksfeer. Behalve als je de verkeerde soort grapjas hebt; lachen als een boer met kiespijn om grapjes waar je eigenlijk liever om gaat huilen dan ook maar een kleine glimlach op je gezicht te laten zien.

3. De betweterige collega

Betweters zijn af en toe ontzettend vervelend. Al helemaal als ze het eigenlijk niet eens echt beter weten. Zeker als je hetzelfde werkt doet, en je gewoon heel goed weet waar je mee bezig bent, zit je niet te wachten op een persoon die in je nek zit te hijgen omdat je per ongeluk iets verkeerd zei of dat je even iets niet wist. Take it easy, girl. 

4. De manager 2.0

Althans, vinden ze zelf. Je herkent vast wel degene die áltijd doet alsof 'ie de manager is en eigenlijk gewoon heel graag de leiding neemt (ook al is dat vaak niet eens nodig). Vaak is dat iemand die er al iets langer werkt en alles op het kantoor of bij het bedrijf kent en weet. Betekent natuurlijk niet dat jij dat niet weet of dat je er steeds aan herinnert moet worden. Je wordt er bijna bang van als diegene op de werkvloer manoeuvreert, op zoek naar mensen die gemanaged moeten worden.

via GIPHY

5. De flirterige collega

Je kunt het toegeven, you almost fell for it too. Alleen hield die droom op toen diegene de volgende dag naar je andere collega ging om eens even lekker te flirten. Of de persoon in kwestie een relatie heeft of niet, maakt niet uit, want dat stopt diegene niet om geen complimenten uit te delen aan letterlijk ie-de-reen. Helemaal leuk natuurlijk, als het maar bij flirten blijft...

6. De praatpaal

Er bestaan twee soorten praatpalen: personen die graag (en veel) praten of juist iemand waar iedereen z'n ei bij kwijt kan. De eerste praatpaal (de prater) is mega leuk als je ervoor in de mood bent, maar toch vraag je je af waar diegene toch al die verhalen vandaan haalt. De andere praatpaal is een beetje underrated, omdat vaak iedereen het for granted neemt dat diegene een soort van werktherapeut is. Of het nou gaat om professionele problemen of privékwesties. Deze collega hoort alle verhalen met alle liefde aan. 

7. De 'ik-heb-dat-ook-meegemaakt' collega 

Je hoeft ook maar iets te vertellen en die ene collega komt er weer aandruppelen met de standaardzin: 'Ah, ik heb dat ook eens meegemaakt' en dan vervolgens het hele (onrelevante) verhaal in alle geuren en kleuren gaat vertellen. Heel aardig als het sympathiek bedoeld is, maar vaak is dat dan weer net niet het geval. 

via GIPHY

Lees ook: 5 x tekenen dat het tijd is voor een nieuwe baan