Oeps: deze fouten op social media kunnen jou je baan kosten

Werk & studie door Anne-Fleur

Als je hebt gesolliciteerd naar een baan en je wordt uitgenodigd op gesprek, dan weet je gewoon: ze gaan je op social media opzoeken. Best wel logisch, want je potentiële nieuwe werkgever wil graag zien wat voor persoon ze misschien gaan aannemen. Met gekke fuif foto's en dronken gezichtjes zijn ze waarschijnlijk niet heel blij, maar er zijn nog veel meer dingen die eigenlijk not done zijn op je social media (als je op zoek bent naar een baan tenminste). 

Lees ook: 5 x tekenen dat het tijd is voor een nieuwe baan

Door deze fouten op social media kan het voorkomen dat je niet wordt aangenomen

Een eerste indruk is altijd het allerbelangrijkst en vaak kunnen mensen in één oogopslag al zien hoe iemand is. Social media helpt daar nog een handje bij, want dat is natuurlijk wat jij zelf post (of niet post). Voor recruiters of bazen van bedrijven is het een hartstikke handig middel om daarmee een geschikte kandidaat uit te kiezen of om iemand juist af te wijzen. Als je op zoek bent naar een nieuwe baan of je hebt al gesolliciteerd, dan raden we je aan om deze punten even te checken. Zo kun je makkelijk zien of jouw social media helemaal new job proof is. 

Je hebt helemaal géén social media

We snappen het, social media kan nogal vermoeiend zijn. Al die likes, comments, shares, memes, TikToks, you name it. Het gaat constant door en als je één keer door Instagram scrollt ben je al weer helemaal overwhelmed. Goed dat je er dan voor kiest om daar niets mee te doen. Toch is het voor een potentiële werkgever niet ideaal. Als je gesolliciteerd hebt, willen deze mensen namelijk gewoon even kijken hoe je eruitziet en of je überhaupt echt degene bent wie je zegt dat je bent. Maak desnoods alleen een Facebook- en LinkedIn-profiel aan, voeg wat simpele info toe and you're set. 

Je plaatst te veel (gekke dingen) op social media

Niets is vervelender dan honderd posts per dag zien van dezelfde persoon. Ja, we snappen wel dat je een nieuwe bank hebt, maar die hoeven we echt niet elk uur van de dag vanuit een andere hoek te zien. Ook werkgevers zitten daar niet echt op te wachten, want het komt al gauw spammerig en chaotisch over. Daarnaast is het plaatsen van ongepaste foto's, waarbij bijvoorbeeld alcohol- en drugsgebruik in voorkomt ook niet super bevorderend. 

via GIPHY

Je maakt veel spelfouten

Als je op social media al tenenkrommende spelfouten maakt, hoe ga je dat dan doen bij je potentiële nieuwe werk? Spelfouten kun je je in een sollicitatieproces eigenlijk niet veroorloven - en als werkgevers dat te vaak zien, heb je een grote kans dat je niet eens wordt uitgenodigd op gesprek. Erg professioneel is het namelijk niet...

Je informatie klopt niet

Het leuke van social media is dat er zoveel verschillende platforms zijn. Je kunt nu bijna op elke manier je ei kwijt aan de wereld en dat is heerlijk. Een paar video's op TikTok, een vlogkanaal op YouTube, Instagram voor je vrienden van de middelbare school en die ene knappe guy die je laatst zag, noem maar op. Eén tip: zorg in ieder geval dat al je informatie op elk platform klopt. Heb je op je sollicitatie gezegd dat je uitstekend Frans kunt praten, maar ken je alleen het woord 'oui'? Zorg er dan voor dat je dat nooit, maar dan ook nóóit op social media laat weten - want anders, dag baan. 

Lees ook: Met deze 7 tips bouw jij een killer CV