Met deze 7 tips bouw jij een killer CV

Werk & studie door Jeanine

Wanneer je op zoek bent naar een baan, is een goed CV vaak één van de belangrijkste dingen om bij de hand te hebben. Waar moet je eigenlijk op letten, wat is belangrijk en wat kan helpen? Met deze tips ben jij al een heel eind op weg!

CV

Lees ook: Stel deze vragen altijd tijdens een sollicitatiegesprek

1. Controleer je contactgegevens

Ben je net verhuisd of heb je net een nieuw telefoonnummer? Vergeet dan niet je contactgegevens te updaten. Zet sowieso je naam erin, je geboortedatum, telefoonnummer, waar je woont en je e-mail. Heb je een relevant online portfolio, heb je je rijbewijs gehaald of kun jij via je socials punten scoren? Voeg het dan toe aan je contactgegevens.   

2. Focus je CV op de vacature

Je kunt je CV zeker gebruiken als basis zodat je iets klaar hebt liggen. That being said: pas ‘m wel aan als je naar een specifieke baan solliciteert. Gebruik bepaalde termen en beschrijvingen die in de vacature worden gebruikt en op jou van toepassing zijn. Zo ziet de werkgever dat je niet lukraak solliciteert, maar dat je je echt hebt verdiept in de functie.

3. Houd het overzichtelijk

Je CV mag best wat uitbundiger zijn dan een saai, zwartwit A4’tje, maar houd het wel overzichtelijk. Deel informatie zoals ervaring en competenties duidelijk op en gebruik niet te veel kleuren of wilde lettertypes door elkaar. Maak je CV ook niet te lang, maar houd het bij 1 tot 2 A4’tjes.

4. Houd het relevant

Veel werkervaring is goed, maar het moet ook relevant zijn. Je toekomstige werkgever zal vooral daar zijn of haar blik op laten vallen. Heb je een half blaadje volstaan met bijbaantjes die niet zoveel betekenen voor je uiteindelijke carriere? Dan wordt het misschien tijd om ze weg te laten. Heb je niet zoveel werkervaring of gaten in bepaalde periodes? Dan kun je de baantjes ook opdelen of relevante projecten toevoegen.

5. Kijk kritisch naar je vaardigheden

Dit is eigenlijk een verlengde van punt 3: houd je vaardigheden ook relevant en realistisch. Iedereen propt het kopje ‘Vaardigheden’ vol met standaard kwaliteiten, maar wat zegt écht iets over jou? En wat kan jou ook werkelijk helpen bij deze baan?

6. Foutloze tekst

Het maakt niet uit wat voor baan je op het oog hebt, spelfouten zijn een echte no go. Lees je CV goed door of laat een ander er een blik op werpen zodat alle spelfouten eruit zijn.

7. Sla je CV altijd op als PDF

Ben je helemaal klaar? Sla je CV dan op als PDF voordat je ‘m verstuurt, vooral als je het hebt gemaakt in Word. De tekst en eventuele afbeeldingen kunnen anders verspringen, waardoor je CV er messy uitziet – en dat is het laatste dat je wilt.

Beeld: iStock

Lees ook: 5 apps die het thuiswerken een stukje gemakkelijker maken