Ontslag nemen? Zo maak je je werk weer leuk

Werk & studie door Michelle Bakker

Misschien herken je dit wel: je gaat al een tijdje niet meer met dezelfde spirit als voorheen naar je werk. Je twijfelt of jouw baan nog wel zo goed bij je past en je wilt misschien ontslag nemen. Troost je: je bent in ieder geval niet de enige die weleens twijfelt. Veel van ons maken periodes mee dat ze hun werk even niet meer zo leuk vinden. Maar meteen ontslag nemen? Dat voelt misschien nog als een stap te ver. Gelukkig hoeft dat ook helemaal niet, maar misschien is het wel belangrijk het één en ander onder ogen te zien, én te veranderen! 

Twijfelen

Hoe kan het dat je je werk niet meer zo leuk vindt? Dat lijkt misschien een voor de hand liggende vraag, maar het is wel heel belangrijk dat je ‘m jezelf stelt. Is het de functie die je bekleedt, of zijn er veranderingen in het bedrijf geweest waar je niet blij mee bent? Misschien heb je het gevoel dat je niets nieuws meer leert. “Je werk niet meer zo leuk vinden kan door allerlei redenen komen,” laat loopbaancoach Dorine van Bree weten. “Ik zie bijvoorbeeld vaak in mijn praktijk dat mensen op een bepaalde functie in hun loopbaan terecht zijn gekomen, zonder dat ze daar zelf heel bewust voor gekozen hebben. Ze zijn er vanzelf ingerold. Het kan dan zo zijn dat ze zich naar verloop van tijd realiseren dat deze functie of bepaalde taken die ze doen eigenlijk helemaal niet meer zo goed bij ze past. Het is daarom goed zo nu en dan stil te staan bij het werk dat je doet en zonodig hier iets aan te veranderen, zo kun je je werk leuk houden voor jezelf.”

Je privéleven telt mee

Ook je privéleven kan een belangrijke rol spelen. Voor sommige vrouwen kan het moment dat zij kinderen krijgen ook een moment zijn waarop ze anders naar hun werk gaan kijken en misschien zelfs ontslag nemen, legt Dorine uit. “Wanneer je je kind bijvoorbeeld voor het eerst naar de kinderopvang brengt, kun je je afvragen of dit werk nog leuk genoeg is om daar je kinderen voor weg te brengen. Een paar jaar later is nog zo’n moment: wanneer de kinderen allemaal op school zitten en er meer tijd vrij komt voor jezelf, kan dit het moment zijn waarop je je afvraagt of het misschien tijd is voor verandering.

Baas over eigen baan

Wanneer je erachter bent waarom je je huidige baan niet meer zo leuk vindt, kun je beter de vraag beantwoorden wat je dan wél wilt. Ontslag nemen hoeft dan misschien helemaal niet, omdat een oplossing ook binnen je huidige werk kan liggen. Dorine: “Het belangrijkste is dat jíj hiervoor de verantwoording neemt. Bij sommige cliënten merk ik dat ze zich te veel berusten in het lot. Als zij hun taken of een bepaalde situatie binnen het bedrijf niet leuk vinden, kunnen ze al snel denken ‘het is nu eenmaal zo’, of ‘zo gaat het al jaren’. Zolang jij zelf niet aan de bel trekt, zal er ook niet zoveel veranderen. Wanneer je bijvoorbeeld vindt dat je te weinig leert of je vindt bepaalde taken binnen jouw functie simpelweg niet meer zo leuk, is het aan jou om dit bij je leidinggevende of directie aan te geven. Je kunt wachten tot ze er zelf mee komen, maar in de praktijk hebben zij vaak andere zaken aan hun hoofd. Bedenk van te voren eerst wat voor concrete stappen er mogelijk kunnen zijn en maak dit daarna bespreekbaar.” Aangeven dat je toe bent aan iets nieuws kan moeilijk zijn, maar je kunt hier een positieve draai aan geven: je wilt loyaal zijn aan het bedrijf en daarom niet meteen de handdoek in de ring gooien en ontslag nemen. Daarbij is het belangrijk zélf concrete veranderingen voor te stellen. Je kunt bijvoorbeeld… 

  • taken die voor jou je werk minder leuk maken opsommen en overdragen aan iemand anders
  • vragen of er taken zijn die je erbij kunt doen om nieuwe dingen te leren of uitdagingen aan te gaan - bedenk zelf van tevoren welke dit kunnen zijn
  • informeren naar opleidingsmogelijkheden om te groeien binnen het bedrijf
  • vragen of er andere functies beschikbaar zijn waar je op kunt solliciteren

Nieuwe stappen of ontslag nemen?

Misschien blijkt na zo’n gesprek met je werkgever dat er weinig ruimte voor een volgende stap of een nieuwe uitdaging is. Blijf ook dan positief: je weet in ieder geval dat je er al het mogelijke aan hebt gedaan om alles uit je huidige baan te halen. Je kunt nu de tijd nemen om concreet voor jezelf op een rijtje zetten wat je in een nieuwe baan zoekt: welke functies bij je passen, het aantal uur dat je wilt werken, ontwikkelingsmogelijkheden binnen een bedrijf, welke kwaliteiten je wil inzetten, de omgeving waarin je wilt werken, etc. Ontslag nemen hoeft echt niet meteen: neem de tijd voor jezelf alle bovenstaande zaken helder te hebben. Pas dan kun je gericht op zoek gaan naar een nieuwe, toffe baan. En als je die gevonden hebt, voelt ontslag nemen misschien ook niet meer zo moeilijk.

Gratis advies voor 45-plussers met Noloc

Sta je zelf op een punt dat je niet meer weet of je baan nog wel zo goed bij jou past, wil je misschien ontslag nemen én ben je 45 jaar of ouder? Twijfelende 45-plussers wordt het vanuit de overheid en stukje makkelijker gemaakt om een beslissing te nemen. Met een werkweek van 12 uur of meer kun je namelijk sinds vorig jaar terecht voor gratis loopbaanadvies bij een erkende loopbaancoach. Dit heet ‘Ontwikkeladvies 45+’. Je kunt het zien als een soort loopbaan-APK. Omdat dit gesubsidieerd wordt kost het zowel de werknemer als werkgever niets. Op www.noloc.nl kun je zien welke erkende loopbaancoach je in jouw buurt hiervoor kunt benaderen. Voordeel hiervan is dat de loopbaancoach de financiële afwikkeling regelt met de overheid, en jij hier dus geen omkijken naar hebt. 

Over loopbaancoach Dorine van Bree

Dorine van Bree had voorheen een baan in het onderwijs, totdat ze merkte dat ze toe was aan een nieuwe richting. Inmiddels werkt ze sinds een aantal jaar als loopbaancoach en trainer. Kijk op www.dewerkcoach.nu voor meer informatie.