Zo slaag je in één keer voor je theorie-examen auto

Werk & studie door Redactie Ze.nl

Je kent vast de verhalen van mensen die zakken voor hun theorie-examen. Nog voordat je begint aan het examen, kan dat al een heleboel stress opleveren. Dat is onnodig, want jij gaat de eerste keer gewoon slagen! Hoe dan?! Met deze tips en de juiste motivatie fix jij het gewoon in één keer. 

theorie examen auto

1. Ken de theorie

Je hebt je theorie-examen bij het CBR aangevraagd en nu? Hard leren, natuurlijk! De eerste tip is daarom: 'Ken de theorie'. Makkelijker gezegd dan gedaan, natuurlijk. Toch kan deze tip niet ontbreken. De manier om te slagen voor je theorie-examen auto is door de stof te kennen. We willen je ook op het hart drukken om het examen niet te onderschatten. Van de leerlingen die het CBR theorie examen maken, slaagt 44 procent voor het auto theorie-examen. Veel mensen slagen de eerste keer niet, omdat ze onderschatten hoe goed ze de stof moeten kennen. Conclusie: ze hebben niet lang en genoeg gestudeerd.

2. Begin op tijd

Heb je het goede voornemen om op tijd te beginnen met leren? Houd jezelf hier ook aan! Dan schiet de kans op in één keer slagen voor je theorie-examen snel omhoog. In een dagje de stof doornemen is echt niet genoeg. Begin op tijd met leren. Heb je naast de rijlessen een druk leven? Plan dan weken van tevoren tijd in je agenda om te leren. 

Ben je nu al van plan om nachten door te halen? Vergeet het maar, je langetermijngeheugen werkt beter als je lang van te voren begint met leren en genoeg slaapt!

theorie examen

3. Maak een samenvatting

Om de stof goed in je koppie op te nemen is er meer nodig dan de tekst drie keer doorlezen. Maak daarom een samenvatting terwijl je de theorie leest. Het liefst ouderwets met pen op papier, niet digitaal. Het is wetenschappelijk bewezen dat je iets beter kan herinneren als je het in een papierennotitieblok schrijft. Het kost wel wat meer tijd, maar je krijgt er ook meer voor terug.

4. Laat je overhoren

Je kunt jezelf overhoren, maar het werkt beter als iemand anders je aan de tand voelt over je theorie. Zo kun je bijvoorbeeld gewoon oefenen als je bij iemand in de auto zit. Leg situaties voor en vraag de automobilist waarom hij of zij bepaalde keuzes maakt in het verkeer. Of andersom: laat hem of haar jou vragen stellen over de theorie.

5. Oefen theorie-examen

Goed geleerd? Dan kun je de theorie gaan oefenen. Aan de hand van simulaties van het echte CBR theorie-examen kun jij testen of je ready bent voor het examen. Op theorieexamenoefenen.nl kun je GRATIS je theorie-examen oefenen. Als je een fout maakt, dan wordt ook gelijk uitgelegd wat je fout doet. Wel zo handig! In deze leeromgeving slaag je gemiddeld drie keer sneller. Daarnaast slaag je vaak in één keer. Ben je toch gezakt? Dan betaalt Theorie-Examen Oefenen de kosten van het CBR theorie-examen à € 34,50 terug!

De oefen- en leerstof is altijd up-to-date volgens de laatste CBR methode.

6. De dag van de theorie

Vlak voor het theorie examen heeft iedereen last van wat gezonde spanning voelen. Voel je je wel erg gestrest? Plan de theorie zo vroeg mogelijk, zodat je niet de hele dag loopt te stressen. Verder kan het helpen om wat ontspanningsoefeneningen te doen. En onthoud dat je een klein foutje mag maken. Daar wordt rekening mee gehouden. Als jij alle tips hierboven hebt opgevolgd, dan heb je er alles aangedaan om te slagen. You got this

theorie examen

Wat meenemen naar theorie-examen?

Je kunt niet met lege handen naar het theorie-examen auto komen. Je hebt in ieder geval en geldig identiteitsbewijs en je reserveringsnummer nodig. Dit reserveringsnummer staat in de brief of de e-mail die je hebt ontvangen van het CBR. In de examenruimte mag je alleen je id meenemen. Zorg dus dat je weinig spullen bij je draagt.

Het examen kent drie onderdelen:

  1. Gevaarherkenning: het gaat over het herkennen van gevaar en wat je moet doen in een situatie

  2. Kennis: hier laat je zien dat je feiten en regels kunt herkennen en benoemen

  3. Inzicht: hier laat je zien dat je regels kunt toepassen en juiste beslissingen kunt nemen