Dit is de reden dat je meer snoept op werk dan thuis

Werk & studie door Daniëlle

Een jarige collega met een chocoladetaart, een goedgevulde snoeppot op tafel of een stukje bananenbrood bij de cappuccino. Eerst zeg je nog vriendelijk ‘nee’, maar uiteindelijk zwicht je. We kunnen de zoetigheid maar moeilijk weerstaan tijdens werktijden. Wij vroegen ons af: waarom snacken we meer op werk dan thuis?

Lees ook: De voordelen van een kantoorhond

Wetenschappelijk bewezen

Uit een onderzoek van de Universiteit Stanford in Californië bleek dat we meer snoepen door een overbelaste neocortex. Dit hersengebied zorgt ervoor dat je helder kunt nadenken en informatie kunt verwerken. Erg belangrijk dus. Het brein lokt ons uit om te snaaien tijdens het werken omdat de neocortex in de ‘oerstand’ komt. Je wilt daardoor zoveel mogelijk zoet en vet in slaan om te ‘overleven’. Zodra de neocortex overprikkeld raakt, krijgt je lichaam steeds meer behoefte aan zoetigheid en vet. Je bent hard aan het werk en krijgt veel informatie binnen, waardoor je brein zin krijgt in een lekkere snack.

Uit het zicht

Nu horen we je denken: wat kan ik hier aan doen? Heel simpel. Het meest effectieve is om de taartjes af te slaan en die snoeppot uit het zicht te zetten of eventueel uit te delen. Vul je bureaulade met gezonde snacks. Denk hierbij aan snoeptomaatjes, druiven, komkommer, vers fruit en worteltjes met hummus. Wil je toch af en toe lekker snacken? Koop dan een afgedekte pot die niet doorzichtig is, zo is de verleiding minder groot om er elke keer nog één te pakken, en nog één, en nog één, en…

Lees ook: Zo creëer je een fijne thuiswerkplek