Zo zeg je nee tegen je baas (zonder ontslagen te worden) 

Werk & studie door Roos

Heb je veel stress op je werk? Bedenk dat eens door wie die stress wordt veroorzaakt. Soms heb je een vervelende baas, maar vaak ontstaat stress doordat mensen zelf geen nee durven te zeggen. Wanneer je over maar ja op zegt, heb je kans om bedolven te worden onder het werk en uiteindelijk alles maar half te doen. En daar heeft niemand wat aan. Vooral je baas niet. Het begint allemaal met de durf om nee te zeggen. Vind je dat spannend? Geen paniek, als je deze tips opvolgt kan het niet misgaan.

1. Geef een reden 

Zeg niet alleen maar ‘nee’. Dan kan je ervan uitgaan dat dit niet in goede aarde zal vallen bij je baas. Geef er in plaats daarvan ook een goede reden bij. Vertel bijvoorbeeld dat je je andere taken minder goed kunt uitvoeren, wanneer je dit er nog bij neemt. Of vertel dat je privé veel aan je hoofd hebt. Een werkgever heeft meer baat bij als jij je grenzen aangeeft en duidelijk bent over je capaciteiten. Niemand heeft er iets aan als jij uiteindelijk de helft niet afkrijgt of, nog erger, met een burn-out thuis komt te zitten. 

Lees ook: Onderzoek: we werken maar drie uur per dag

2. Denk in oplossingen

Naast het feit dat je duidelijk moet aangeven wat de reden is dat jij nee zegt, is het voor je werkgever ook fijn als je denkt in oplossingen. Zo geef je aan dat je bereid bent om mee te denken en je baas wel degelijk wilt helpen, in plaats van dat hij of zij er alleen voor staat. Op deze manier toon je jezelf alsnog waardevol, terwijl je tegelijkertijd je grenzen afbakent. 

3. Wees niet bang om ontslagen te worden

Natuurlijk, wanneer je de president van Amerika bent en niet aan je takenpakket voldoet, heb je best kans dat je er op den duur uit zal vliegen. Toch heeft zelfs de president genoeg mensen om zich heen die hem helpen om zijn taken af te krijgen. Vaak is de angst om ontslagen te worden wanneer je een keer ‘nee’ zegt helemaal niet nodig. Ten eerste is het juist een teken van kracht om je grenzen aan te geven. Zorg er gewoon voor dat je punt 1 en 2 hierboven goed in gedachte houdt. Bovendien kost het je werkgever veel geld en ongemak om je te ontslaan, dus dan moet je het wel heel bont gemaakt hebben.

Lees ook: Dit is wat je moet doen bij seksuele intimidatie op de werkvloer

 

Lees ook: Dit is de leeftijd waarop we onze baan beginnen te haten