Zo maak je smalltalk tijdens je sollicitatiegesprek

Werk & studie door Sabine

Een sollicitatiegesprek voelt vaak als een tandartsafspraak. Zoiets is retespannend. Bij binnenkomst wil je een verpletterende indruk maken, maar in plaats daarvan geef je een ietwat slap en klam handje. Shit. Hoe ga je dit herstellen? Smalltalk? Maar hoe doe je dát dan? 
 
Je wilt die baan, dus zelfverzekerd ga je richting die afspraak. Tegen de tijd dat je bij je bestemming bent aangekomen, voel je je alleen meer als een klein kind met waterangst dat naar zwemles moet. Vooral dat moment waarop je wordt opgehaald door je afspraak en jullie richting een rustig plekje lopen, is rot. Wat zeg je op zo’n moment? Je kunt moeilijk al je goede punten opsommen. Smalltalk it is! Maar hoe? 
 
Begin niet over het werk
Als je meteen over werk begint, kom je vaak over als iemand die een tikkeltje zenuwachtig is. Dat jij meteen roept dat jij net zoals nu, altijd op tijd bent, komt nu eenmaal nerveus over. Bovendien draait smalltalk er juist om dat je nog even niet over de positie begint. Praten over het werk begint wel zodra jullie zitten en allebei voorzien zijn van een kop koffie of thee (zeg trouwens altijd ja als je koffie of thee wordt aangeboden, staat wel zo netjes). 

Zorg dat je lichaamstaal on point is 
Smalltalk draait niet alleen om de verbale communicatie, maar ook om lichaamstaal. Een eerste indruk schijnt opgedaan te zijn binnen 3 seconden. DRIE seconden. Zorg er dus voor dat je er niet bijstaat als een zoutzak, maar neem een open en zelfverzekerde houding aan. Kin omhoog, rechtop staan, kijk je afspraak recht aan in de ogen. Hoppa! Eerste indruk is gemaakt. 
 
Onthoud dat het een sollicitatiegesprek is 
Tijdens de smalltalk vooraf, kan het even aanvoelen alsof het ‘echte’ gesprek nog niet is begonnen, maar dat is het wel! Alles wat je zegt wordt onthouden. Al deze indrukken worden meegenomen door degene die jou eventueel gaat aannemen. 
 
Hou het luchtig 
Niet alleen is het aan te raden om je onderwerpen luchtig te houden, maar begin ook niet over tricky onderwerpen. Dat jij wil dat Hillary Clinton de huidige president gaat opvolgen, kan hartstikke interessant zijn, maar als jij net met een Donald Trump–aanhanger praat, kan dit natuurlijk helemaal verkeerd gaan. Ook absolute ‘niet doen’-onderwerpen zijn religie en seksualiteit. 

 
Heb het over wat je ziet
In ijzige stilte naar de vergaderruimte lopen is ontzettend pijnlijk en ongemakkelijk. Weet je echt niet meer hoe je de stilte moet opvullen? Heb het dan gewoon over wat je ziet. Is het een mooi kantoor? Maak dan een opmerking over het mooie interieur. 
 
Wat voor smalltalk maak jij graag tijdens een sollicitatiegesprek?