Victoria (26) heeft vaginisme: 'Penetratie voelt voor mij als schuurpapier'

Lichaam door Redactie Ze.nl

De eerste keer seks kan pijnlijk zijn, en misschien heb je soms nog steeds een beetje pijn bij penetratie. Maar wat als die pijn altijd ondraaglijk is? Victoria (26) heeft vaginisme, een zeldzame aandoening waarbij penetratie bijna onmogelijk is. “Je kunt het vergelijken met de pijn die je voelt als iemand je binnenste met schuurpapier bewerkt.”

Eerste keer

“Ik wist niet dat er iets aan de hand was, totdat ik mijn eerste seksuele ervaringen had. Seks deed eigenlijk altijd pijn. Na een tijdje besloot ik te googelen wat er aan de hand was en kwam ik al snel op vaginisme uit. Toch wilde ik het eerst niet geloven, ik dacht dat ik gewoon een beetje moest oefenen. Maar de pijn werd er niet minder op en uiteindelijk belandde ik bij een therapeut. Ik kreeg het advies dat ik hulp moest zoeken.”

Trauma

Vaginisme kan ontstaan door fysieke problemen, maar vaak is er ook een onderliggend trauma. “Ik ben streng katholiek opgevoed. Daarbij heb ik een aantal ex-vriendjes gehad die emotioneel gezien niet goed voor me waren.” Door haar vaginisme ondervindt Victoria ook andere problemen. “Ik ben eigenlijk altijd zenuwachtig en ongelukkig en dat maakt me heel verdrietig. Zo erg zelfs dat ik moest behandeld worden voor mijn depressieve gevoelens. Ik vind seks een erg moeilijk onderwerp. Ik praat er bijvoorbeeld nooit over met vrienden en kijk ook geen films die over seks en romantiek gaan. Jongens hadden vaak moeite met mijn aandoening en toonden niet echt begrip. Soms waren ze ronduit lullig en zeiden ze gemene dingen. Dat ik daar maar gewoon lag tijdens de seks. Soms drongen ze zich zelfs aan me op en dachten ze alleen aan zichzelf. Of ze vonden dat ik niet genoeg probeerde. Dat was kwetsend.”

Verloofd

Dat is gelukkig wel anders bij haar huidige liefde, met wie Victoria verloofd is. “We hebben een fijne relatie, maar een seksleven is er niet. Hij heeft er vrede mee dat seks geen rol speelt in onze relatie. Het kan ook niet, doordat ik vroeger emotioneel en fysiek misbruikt ben. Ik word nog altijd nerveus van elke vorm van intimiteit. Zo is kussen of knuffelen ook moeilijk voor me. Gelukkig begrijpt Duncan het en dwingt hij me nergens toe. 

Wat is vaginisme?

Vaginisme is een zeldzame aandoening waardoor het niet mogelijk of extreem pijnlijk is om penis, tampon of vinger in te brengen bij een vrouw. Dit komt doordat spieren zich onbewust aanspannen wanneer je het probeert. Vaginisme uit zich als iets fysieks maar trauma's kunnen eraan ten grondslag liggen. Zo rond de 18% van de Nederlandse vrouwen heeft soms last van vaginisme, 5% heeft er regelmatig of vaak last van.

Lees ook: Help! Een ingegroeide haar: zo kom je er vanaf!

Foto door Ömürden Cengiz via Unsplash