De beste manieren om je kont 'schoon te maken' na je toiletbezoek

Lichaam door Redactie Ze.nl

Weet jij hoe je je kont het best af kunt vegen? En ja, het lijkt misschien een rare vraag omdat je je billen al jaren afveegt (als een echte pro), maar toch zijn er verschillende manieren mogelijk. Welke manier is nou het best?

Regels

Het is niet zo dat er strikte regels zijn bij het afvegen van je kont. Op en neer, opgevouwen of gebundeld papier: alle methoden bieden dezelfde effectiviteit. Wel geeft Dr. Joel Krachman aan dat het verstandig is dit niet te hard en te snel te doen. Veel mensen vegen namelijk zo ‘krachtig’ af dat zij de anus kunnen irriteren, wat aambeien kan veroorzaken. Wil je niet.

Irritatie

Wanneer je voelt dat je anus geïrriteerd raakt, is het verstandig om vochtige doekjes te gebruiken. Toch kan ook dit voor irritatie zorgen. Veel van de vochtige doekjes bevatten namelijk het conserveermiddel methylisothiazolinone. Deze stof komt ook veel voor in cosmeticaproducten. Dermatologen waarschuwen voor deze stof omdat het bij veel mensen een allergische reactie kan veroorzaken. Denk bijvoorbeeld aan zwellingen, jeuk, roodheid en eczeem. Handig om daar even op te letten dus. Want: wil je ook niet.

Wat is beter?

Maar dan nu de vraag: zijn natte doekjes beter dan droog toiletpapier? Ryan Meegan, een van de co-creators van Dude Wipes, zegt het volgende: “Als je chocolade op je arm of hand zou krijgen, gebruik je toch ook niet alleen een droog papieren doekje? Je pakt een nat doekje om er zeker van te zijn dat je alle chocolade meeneemt en het goed schoon wordt.” Oké, duidelijk. Maar het ding met vochtig toiletpapier is dat het een stuk duurder is dan droog toiletpapier. Wat je dus over moet hebben voor schone billetjes.

Duur

Op het ‘vochtige doekjes zijn duur’ probleem zijn er al verschillende oplossingen gevonden. Zo zijn er speciale sprays die droog toiletpapier bevochtigen. En dat in de gekste kleuren en geuren. Let ook hier op de ingredienten van de spray: je wilt niet dat je achterste gaat irriteren. 

Douche

Naast de vochtige papiertjes en sprays is de douche ook een goede gelegenheid om je kont schoon te maken. De tip van Dr. Krachman is om de douchekop te richten op je anus en deze zachtjes (!) te reinigen met een speciale zeep voor je kont.

Al met al kun je dus bij irritatie het beste gaan voor vochtige doekjes. Mocht je daar totaal geen last van hebben en kosten willen besparen, hou het dan bij droog papier. En mocht je geen zin hebben in beiden: stap dan lekker onder de douche met een stukje zeep. Succes!

Lees ook: Heb je ooit het gevoel gehad dat je ‘valt’ voordat je in slaap valt?