Waarom migraine vaker voorkomt bij vrouwen dan bij mannen

Lichaam door Redactie Ze.nl

Daar zit je dan op de bank: kopje thee in de aanslag, en bijna als vanzelf scroll je door je timeline van Instagram. Totdat je wordt overvallen door een snijdende hoofdpijn, alsof er een mes dwars door je rechter hersenpan snijdt. Het is weer zover want je weet: je hebt een migraine aanval. Uit onderzoek is gebleken dat vrouwen vaker last hebben van migraine dan mannen. Hoe komt dit? En wat zorgt ervoor dat vrouwen migraine veel pijnlijker ervaren dan mannen? Lees hier alles over migraine. 

Migraine

De boosdoener van migraine

Het is nog steeds moeilijk vast te stellen wat de trigger is van een migraine aanval. Wat we inmiddels wél weten is dat oestrogeen, het vrouwelijke hormoon, blijkbaar de reden is waarom er meer vrouwen last hebben van migraine dan mannen. Vrouwen hebben veel meer van dit hormoon dan mannen, en oestrogeen is een krachtig hormoon. Het speelt een belangrijke rol in je cyclus, houdt je lichaamstemperatuur op pijl en reguleert de cholesterol- en collageenproductie. Daarbij zorgt oestrogeen ook voor sterke botten. Een nuttig hormoon dus, dat oestrogeen. Toch kan een teveel van oestrogeen juist voor overlast zorgen. Bijvoorbeeld migraine.

Migraine is meer dan hoofdpijn

Velen zien migraine nog steeds als een heftige hoofdpijn, maar inmiddels is wel duidelijk dat het méér is dan alleen dit. Migraine is een heftig kloppend gevoel, vaak aan één kant van je hoofd. Soms kan een migraine aanval een dag duren, en in de ergste gevallen tot wel drie dagen. Migraine kan daarbij zorgen voor misselijkheid, overgeven en een overgevoeligheid voor licht en geluid. Daarbij kunnen simpele bewegingen als de trap oplopen al voor extra pijn zorgen. Vaak willen willen degene met een aanval van migraine dus niets anders dan in bed liggen met de gordijnen dicht. 

Migraine tijdens menstruatie

Migraine begint in de meeste gevallen bij jonge adolescenten en helaas: vrouwen hebben drie keer meer kans op migraine dan mannen. En dat niet alleen, want wij vrouwen ervaren migraine ook nog eens een stuk pijnlijker dan mannen. Lekker dan! En ja, dat heeft dus allemaal met oestrogeen te maken. Maar waarom heeft oestrogeen dan dit effect? Volgens wetenschappers kan oestrogeen bepaalde chemische stoffen in je hersenen controleren die je perceptie van pijn verandert. Zo kan het bijvoorbeeld zo zijn dat de migraine aanvallen tijdens je menstruatie een stuk heftiger zijn, omdat je dan een dip hebt in de hoeveelheid oestrogeen in je lichaam. 

Lees ook: Alles over een daith piercing én mijn persoonlijke ervaring ermee