Beauty / Lichaam
Lichaam

Help! Een ingegroeide haar: zo kom je er vanaf!

Een ingegroeide haar is een ware hel, nietwaar dames? Het is ook gewoon niet eerlijk: we scheren en waxen wat af om er gladgestreken en onberispelijk bij te lopen, maar vroeg of laat komt de ingegroeide haar om de hoek kijken om je ontharing genadeloos te straffen. Je kent ze wel: rode bultjes, talg, irritatie… Een ingegroeide haar is geen pretje, maar het goede nieuws is dat het te voorkomen is. Hoe? Wij zetten alle tips voor je op een rij. 

 
 

Ingegroeide haar

Wat is een ingegroeide haar?

Een ingegroeide haar kan veel weghebben van een puistje: een rood bultje met een geel kopje erop. Die gele verkleuring komt door talg. Een ingegroeide haar is namelijk niets meer dan een haar dat op de een of andere manier zijn weg naar buiten niet meer kan vinden. Dit gebeurt vaak na het scheren of waxen. Met name de plekken met dikkere haren zijn dus vaak de klos, denk daarbij aan oksels, schaamstreek en op je benen. En serieus, sommige ingegroeide haartjes kunnen extreem lang worden.

Hoe kom je aan een ingegroeide haar?

Een ingegroeide haar kan op verschillende manier ontstaan. Jouw eigen scheer- of waxgedrag kan hieraan bijdragen. Een ingegroeide haar kan bijvoorbeeld ontstaan als je tegen de haargroei in scheert. En da’s balen, want als je tegen de haargroei in scheert krijg je wel een gladder resultaat. Dit komt doordat het haartje dan korter worden afgesneden en de kans groter is dat hij z’n weg naar buiten niet meer kan vinden. Hallo ingegroeide haar! Een bot scheermes is ook funest als je geen ingegroeide haar wilt. Dit komt doordat de haar niet netjes meer wordt geschoren en het sneller afbreekt. 

Kun je beter scheren of waxen om een ingegroeide haar te voorkomen?

Bij zowel scheren als waxen kun je last krijgen van een ingegroeide haar. Echter, omdat je bij waxen de haar inclusief wortelzakje weghaalt, moet elke haar opnieuw een weg naar buiten vinden. Bij waxen heb je dus meer kans op ingegroeide haren. Maar voor beide ontharingsmethodes geldt: een goede verzorging is erg belangrijk. Wil je er helemaal vanaf? Dan kun je het beste een laserbehandeling overwegen.

Dit kun je het beste met een ingegroeide haar doen

Oke, we weten dat het verleidelijk kan zijn om je nagels eens flink in die ontstoken, ingegroeide haar te zetten. Toch kun je dit beter laten, want met je vieze en -sorry dat we het zo zeggen- onkundige vingers kun je een ontsteking alleen maar erger maken. Schoonheidsspecialisten kunnen dit varkentje een stuk beter wassen en weten wel wat ze met een ingegroeide haar moeten doen. Vaak hebben ze hier speciale, gedesinfecteerde spullen voor. En als ‘ie er dan eenmaal uit komt, opgekruld en wel… dat is stiekem toch best een satisfying gevoel. Am I right, ladies?

Ingegroeide haar
Scheren... zo moet het dus níet

Een ingegroeide haar voorkomen

Zoals we al zeiden kun je het beste met de haargroei meescheren. Het resultaat is misschien iets minder glad, maar een stuk aantrekkelijker dan tig ingegroeide haren op je venusheuvel. En wees niet gierig, maar vervang je de mesjes in je scheermes regelmatig. Een scherp en schoon scheermesje is key! Desnoods zet je ‘m in je agenda: maar vergeet niet wekelijks te scrubben. Laat de scrubmiddeltjes achterwege als het om je vagina scrubben gaat, hiervoor kun je het beste gewoon een scrubwashandje gebruiken. Zeep is immers niet goed voor je natuurlijke zuurtegraad van je vagina en dit kan weer leiden tot een schimmelinfectie. Scrubben helpt de dode huidcellen te verwijderen, waardoor je poriën meer open komen te staan. Hierdoor vindt je haar makkelijker een weg naar buiten en voorkom je ingegroeide haren. 

Lees ook: Heerlijk en goor tegelijk: filmpjes waarin ingegroeide haren worden uitgetrokken