Hoe ga je het jojo-effect tegen?

Lichaam door Vera
Afvallen is voor veel vrouwen het fijnste gevoel. Weer in die ene broek passen of een mooie bikini aandoen. Vaak is dit alleen niet voor lange tijd. Je merkt dat je na een tijdje weer aankomt: het jojo-effect. Hoe ga je dit tegen?

?Vorige maand was ik door mijn dieet nog op mijn streefgewicht, maar nu ben ik binnen een maand alweer vijf kilo's aangekomen!? Veel vrouwen overkomt dit wanneer ze een tijdje niet meer op dieet zijn. Je krijgt last van een jojo-effect, maar hoe ga je dit tegen? Hoe kun je het beste op je streefgewicht blijven? Ze.nl geeft je wat tips.


Geen crashdieet

Bij een crashdieet vliegen de kilo?s er in het begin heel erg snel af, maar als je een tijdje met het dieet bent gestopt vliegen de kilo?s er binnen een mum van tijd ook weer aan. Een crashdieet is dus écht geen optie als dieet en deze kun je dan ook beter overslaan. Maar wat moet je dan wel doen? Het beste is om een dieet te kiezen waarbij je langzaam afvalt. Wanneer je elke dag wat minder calorieën tot je neemt, went je lichaam er langzaam aan en val je uiteindelijk meer, maar rustiger, af.
 
Eet alles in mate en met regelmaat
Om af te vallen kun je het beste alles met mate eten. Een beetje vlees, een beetje groente en een beetje aardappelen. Verdeel je eten over zes kleine maaltijden op een dag. Neem deze maaltijden om de drie uur en eet het langzaam op. Te snel eten is natuurlijk ook niet goed, dan krijg je te veel lucht binnen. Zorg ook dat je niet te veel suiker, vetten of koolhydraten eet. Onthoud dat 'te' nooit goed is. Eet van alles dus een beetje, zodat je toch genoeg binnenkrijgt.


Niets ontzeggen

?Ahhh, ik heb zo'n ontzettende trek in taart, chips, koekjes en snoepjes! Ik kan op dit moment eigenlijk alles wel eten!" Als je aan het afvallen bent heb je vaak nog meer zin in vette of slechte dingen dan normaal. En dit is een groot gevaar, want wanneer je bijvoorbeeld één chipje neemt, volgen er al snel meerderen. Dit heeft dus ook geen zin! Je moet jezelf in het vervolg niets ontzeggen. Als je op dieet bent, gun jezelf dan een paar chipjes of een koekje, zodat je de eerstvolgende keer niet doorslaat in te veel van deze lekkere dingen. Je kunt ook met jezelf een dag afspreken, bijvoorbeeld de zondag. Op deze dag mag je wat chipjes of koekjes, zo houd je het dieet langer vol!

Sporten
Probeer ten allen tijde (dus ook na je dieet) minimaal twee á drie keer in de week te sporten. Wanneer je daar eigenlijk geen tijd voor hebt of écht niet van het sporten bent, wandel of fiets dan elke dag sowieso een halfuurtje. Niet alleen de buitenlucht is goed voor je, maar door deze beweging verbrand je ook genoeg vet!

Heb jij nog een goede tip voor ons in petto?