Ellen (56) heeft het buitenlandsaccentsyndroom: 'Opeens klonk ik Frans'

De maatschappij door Redactie Ze.nl

Het zal je gebeuren: op een dag word je wakker en spreek je met een compleet ander accent dan je gewend bent. Het overkwam de 56-jarige Ellen Spencer uit het Amerikaanse Indianapolis. Nadat ze zich tien jaar geleden wat vreemd voelde, werd ze wakker met een andere manier van spreken. "Sommige woorden komen er met een Franse tongval uit en soms klinkt het ontzettend Duits."

Geen gevoel

Het begon voor de Amerikaanse boerendochter allemaal in 2009, toen ze aan het werk was op de computer. "Ineens had ik geen gevoel meer in mijn kin," zo vertelt ze aan de Britse krant The Daily Mail. "Daarna werden ook haar lippen en een deel van haar gezicht gevoelloos. De toen 47-jarige Ellen dacht een beroerte te herkennen, maar toen ze naar de spiegel liep zag ze geen scheve mond of oog. "Ik had toen al het gevoel dat het foute boel was. Die avond was mijn gezicht nog steeds een beetje gevoelloos toen ik ineens op de grond viel. Het leek wel alsof iemand met een bijl me van achter onderuit haalde." Toen ze weer probeerde op te staan, viel ze direct weer.

Andere stem

De volgende dag in het ziekenhuis kreeg ze geen duidelijke diagnose en na een allerminst vruchtbare dag in het ziekenhuis was Ellen erg moe. "Alleen mijn hond was thuis. Ik besloot een dutje te doen en nadat ik wakker werd en iets tegen haar zei, kwam er een heel andere stem uit." Ook in het ziekenhuis snapten ze er niets van en konden ze niet geloven dat Ellen een geboren Amerikaanse was. "Ze vroegen me waar ik oorspronkelijk vandaan kwam, en of mijn ouders soms buitenlands waren. "Soms klink ik Zweeds, soms Frans en soms lijken mijn woorden net Duits."

Zingen

Inmiddels weet Ellen dat ze het buitenlandsaccentsyndroom heeft, een aandoening waar nog niet veel bekend over is, behalve dat er verschillende oorzaken kunnen zijn die leiden tot dit vreemde verschijnsel. Inmiddels zijn we negen jaar verder en is Ellens vreemde accent nog steeds niet verdwenen. Wel bijzonder is dat ze geen vreemd accent heeft wanneer ze zingt, dan klinkt ze gewoon als de Amerikaanse Ellen die ze voor 2009 altijd was. Maar verder... "Ik klink als een buitenlandse en daar heb ik mee moeten leren leven. Soms is het wel ongemakkelijk. Zo hoorde een Franse vrouw mij een keer praten en dacht natuurlijk dat ik Frans was. Toen ze in haar eigen taal tegen me van wal stak, begreep ik er geen snars van." 

Lees ook: Lotte heeft nyctofobie: 'Ik ben nog steeds heel bang in het donker'