Lifestyle / Psyche & spiritualiteit
Psyche & spiritualiteit

Lotte heeft nyctofobie: 'Ik ben nog steeds heel bang in het donker'

Reageer6 0
Toen we klein waren, waren we allemaal weleens bang in het donker. Naarmate we groter werden, ging dat gelukkig over. Maar bij Lotte niet: “Ik heb het gevoel dat er in het donker iemand naar mij staart zonder dat ik het doorheb.” 
 
Veel mensen zijn alleen in hun kindertijd écht bang in het donker, maar Lotte (20) is dat nog steeds. Nyctofobie wordt het ook wel genoemd. “Nyctofobie betekent angst in de duisternis”, legt Lotte uit. “Voor mij betekent het dat ik niet graag in het donker ben, zowel binnen als buiten. Ik doe bijvoorbeeld altijd het licht aan op de overloop als ik ’s nachts naar de wc moet, want ook die paar seconden in het donker van mijn kamer naar de wc, zijn voor mij moeilijk. Het is namelijk zo dat ik in het donker geen controle heb over de ruimte en ik dus niet weet wat er in die ruimte gebeurt. Ik beeld me dan in dat er iemand bij me in de kamer kan zijn.” 
 
Starende mensen 
“Wanneer het precies is ontstaan, weet ik niet. Ik had als kind vaak nachtmerries en kroop dan bij mijn ouders in bed. Dat was nog op de basisschool, dus het is al heel lang geleden! Ik kan mij voornamelijk de nachtmerries herinneren en dat ik bang was om weer te gaan slapen zodra ik wakker was. Ook was ik bang voor gekke dingen in mijn kast of onder mijn bed”, vertelt Lotte. Voor haar gevoel kan er in het donker iemand naar haar staren zonder dat ze het doorheeft of kan iemand plotseling opduiken. “Ik denk dat ik die angst heb ontwikkeld door films waarin dit gebeurt. Ondanks mijn angst heb ik namelijk wel wat enge films gekeken. Ik wil tenslotte ook gewoon meepraten over films. Een tijdje terug keek ik bijvoorbeeld The Woman in Black. In die film verschijnt er een vrouw plotseling. Toen ik de film keek, schrok ik daar heel erg van en nu denk ik dat het ook in het echt kan gebeuren. Ik kan dan niet altijd beseffen dat die situaties alleen in films voorkomen.”
 
Gelukkig heeft Lotte er niet elke nacht last van. “Ik ben niet elke avond bang. Het gebeurt ook vaak genoeg dat ik er ’s avonds niet aan denk. Wel moet het licht altijd aan zijn. Op dat moment ben ik niet bang, maar voer ik gewoon mijn ritueel uit: ganglicht aan, dan het kamerlicht aan, dan het ganglicht weer uit, nachtlampje aan, kamerlicht weer uit en dan naar bed. Ik wil echt niet in het donker zijn.” Wanneer Lotte last heeft van haar angst, krijgt ze een hoge hartslag, angstige gedachten en een snelle ademhaling. Wat haar omgeving dan het beste kan doen, is bij haar zijn. “Als ik maar met iemand samen ben, dan is het goed”, legt Lotte uit. “Ook al zegt diegene niet dat hij of zij me beschermt, het voelt toch zo. Ook overdag heb ik er geen last van. Soms ook niet als ik alleen in het donker ben, maar op het moment dat ik me er bewust van word, word ik bang. Dan ga ik denken: waar kan ik bang voor zijn? En dan plotseling ben ik ook bang.” 

De verschrikkelijkste nacht 
Een van haar verschrikkelijkste nachten kan Lotte zich nog goed herinneren. “Normaal ben ik niet bang als ik bij mijn vriend slaap, maar er was een nacht waarop dit wel gebeurde. Opeens werd ik bang en wilde ik het licht aandoen. Ik vroeg aan mijn vriend of hij op de rechterkant van de kamer kon letten, dan lette ik op links. Mijn vriend kent mijn angst goed en begreep het dus wel. Na een korte observatieperiode merkte ik dat hij weer in slaap was gevallen. Ik werd daarom boos op hem omdat hij mij, in mijn ogen, aan mijn lot had overgelaten. Ik moest toen alles alleen in de gaten houden. Ik ben uiteindelijk uit vermoeidheid in slaap gevallen, maar ik was wel erg geschrokken van het feit dat ik bang was terwijl ik niet alleen was.” Niet alleen ’s nachts heeft Lotte last van haar angst, ook overdag komt het wel voor. “Als ik overdag in het donker ben, word ik ook bang. Zo heeft mijn badkamer geen raam en zit het lichtknopje aan de buitenkant van de badkamer. Soms beeld ik mij dan in dat iemand het licht vanaf de buitenkant uitdoet.” 
 
Als Lotte alleen is, kan ze er tegenop kijken om ’s avonds te gaan slapen. “Dan heb ik overdag nog nergens last van, maar als het donkerder en later wordt, begint de angst te groeien. Ook omdat ik dan naar buiten moet om mijn hond uit te laten en ik weet dat ik op een gegeven moment ook echt alleen naar mijn slaapkamer moet. Ik heb daardoor zelfs een keer op de bank geslapen met mijn hond in de kamer zodat ik niet alleen hoefde te zijn.” 
 
Behandeling 
Volgens Lotte is nyctofobie wel met gesprekken te behandelen, maar dat heeft ze zelf niet geprobeerd. “Ik heb namelijk altijd het idee dat ze mij hetzelfde gaan vertellen als iedereen doet: dat ik me eroverheen moet zetten en dat ik het gewoon moet proberen. Eigenlijk alles wat ik simpel gezegd niet wil horen.” Lotte test zichzelf wel door het licht uit te doen of door met haar rug naar de deur toe te slapen. “Ik denk namelijk dat een psycholoog dezelfde oefeningen zou geven. Door mezelf te testen, kom ik er vaak achter dat het inderdaad best meevalt en dat ik het prima kan.” 

“Momenteel loop ik stage. Ik doe een hbo-opleiding en ik ben 20 jaar. Volwassen genoeg om te kunnen slapen zonder een fel lichtje.” Toen Lotte dat besefte, had ze een mind switch gemaakt. “Ik begon mezelf dom te vinden dat ik zoveel licht nodig had. Ik wist namelijk prima dat er niks kon gebeuren. Ik heb toen het folie van het raam van mijn deur afgetrokken, dat had ik er ooit opgeplakt zodat mijn ouders niet konden zien dat ik stiekem tv keek. Ik deed daarna het ganglicht aan en alle andere lichten uit. Het kleine beetje ganglicht verlichtte mijn kamer en daardoor kon ik gerust slapen. Na een tijdje ben ik een klein stopcontactlichtje gaan gebruiken. Dit geeft mij nu voldoende licht om de ruimte te kunnen zien en dit gaat nu al een paar weken goed. Ik ben nog steeds weleens bang maar ik kan mijzelf nu vaker tot mijn verstand roepen.” 
 
De toekomst 
“Ik denk dat mijn angst altijd wel een beetje blijft”, vertelt Lotte. “Ik heb wel plannen om samen te gaan wonen, dus ik denk dat ik er minder last van ga hebben. Het samenwonen zou namelijk betekenen dat ik bijna altijd naast iemand slaap. Als ik dan alleen zou moeten slapen, zou ik ervoor kiezen om de hond bij mij te laten slapen. Als ik dat nu zou doen, doet mijn moeder me wat. Ik móet er van mezelf ook overheen komen. Stel dat mijn kinderen later bang zijn en naar mij toe komen, dan moet ik ze kunnen helpen en niet zelf ook doodsangsten uitstaan. Aangezien het nu al beter gaat, ga ik ervan uit dat het echt wel over zal gaan. Ik moet het gewoon in stappen oplossen. Ik kan nu al met minder licht slapen en ik durf de hond alleen uit te laten ’s avonds. Maar ik zal nooit alleen het park ingaan.”  
 
Dit artikel verscheen eerder op Ze.nl.
Reageer6 0

Reacties

Ze.nl reacties (0)
Er zijn 5 reacties

Om te kunnen reageren moet je eerst

 • Nathalie

  Mijn leven lang (nu 25) ben ik bang in het donker maar ik had nog nooit van nyctofobie gehoord! Wat ontzettend fijn om te weten dat ik niet de enige ben die altijd in de weer is met lampjes, en voor wie een horrorfilm niet is afgelopen als de film voorbij is. Er gaat een wereld voor me open!

  Een paar jaar geleden heb ik wat horrorfilms betreft voor mezelf gekozen. Na het kijken van 'I am Legend' in de bioscoop kan ik bijvoorbeeld niet altijd meer probleemloos autorijden in het donker en dat was de druppel. Jammer is dat ik veel negatieve reacties krijg wanneer ik weiger een film mee te kijken die mijn vrienden wel willen zien. Door het onbegrip wordt je extra bewust gemaakt van het feit dat je als volwassene een beetje vreemd bent als je niet door een donkere gang wil lopen.

 • Anoniem

  Herkenbaar. Alleen in mindere mate. Ik heb het alleen op onbekende plekken. Thuis bijna nooit omdat ik de omgeving ken en alle geluiden een plek kan geven. Ik word vaak in paniek wakker, op zoek naar licht. Als het licht aan gaat ben ik weer helemaal terug en herinner ik me niks van de paniek. Dan kruip ik weer terug in bed en slaap verder. Ik schaam me er niet voor. Als ik niet thuis slaap heb ik een nachtlampje bij me om het tegen te gaan. Mijn man en vriendinnen weten het allemaal en nog nooit heeft iemand daar een big deal van gemaakt. Het begon als kind, in stress periodes heb ik er meer kast van.

 • Lotte

  Hallo Anoniem (maandag 1 december 23:55)
  Hier Lotte uit het verhaal. Ik heb er zelf ook lang over gezwegen, vond het nogal iets om me voor te schamen, inmiddels vind ik dat niet meer. Ik heb in eerste instantie verschillende mensen in vertrouwen genomen (ouders, vriend en beste vriendinnen). Later werd mijn angst een beetje een probleem, als mensen vroegen waarom ik niet op mezelf woon (reis ver voor stage) kon ik natuurlijk niet antwoorden: omdat ik bang ben s nachts. Tot ik besloot dat dat nou eenmaal bij mij hoort. Tuurlijk, dit verhaal deel ik niet op mijn Facebook pagina (Lotte is dan ook niet mijn echte naam), maar zij die mij oprecht iets vragen of tegen wie ik niet wil liegen mogen mijn verhaal horen. Tot nu toe heeft er niemand negatief gereageerd. Mensen zeggen dat ze begrijpen waarom ik dus bepaalde keuzes maak, maar kunnen nooit helemaal begrijpen wat ik voel. Dat verwacht ik ook niet van ze. De angsten die ik heb horen nou eenmaal bij mij, het is iets wat mijn keuzes vormt en zo ben ik nou eenmaal. Die omschakeling in mijn hoofd is natuurlijk niet helemaal van de een op de andere dag gegaan, maar het heeft mij wel heel erg geholpen. Ik hoop dat jij ook mensen in vertrouwen kunt nemen en deze angst van jezelf accepteren als iets wat nou eenmaal bij je hoort. De angsten die wij hebben zijn oprecht, ze mogen je geen aansteller vinden. Denken ze dat ik (of jij) voor de lol een halve nacht wakker lig of een lampje aan doet. Nou echt niet, dat we dit hebben, daar kunnen we niets aan doen. Het is echt geen aanstellerig gedrag, echt niet. Aanstellen doe je voor je lol en bang zijn is echt niet grappig.

  Ik wil dat je vooral dat laatste onthoud, probeer eerst met goede vriendinnen te praten die zullen je gaan begrijpen!

  'Lotte'

 • Roeland Duiveman

  @Lotte Hoi Lotte, ik maak voor mijn opleiding een item over dit onderwerp 'bang zijn in het donker'. Ik zou dan ook graag een aantal vragen aan je stellen om je verhaal beter te begrijpen. Je kan reageren op dit bericht of mij een mailtje sturen op: roelie_dus@hotmail.com

  Graag tot horens!

 • Anoniem

  Alsof ik mijn eigen verhaal lees. Ben 23 en heb er nog dagelijks last van. Helaas heb ik geen idee wat eraan te doen is, ik durf er ook niet over te praten omdat ik bang ben dat mensen me een aansteller vinden.

 • Chantal

  Behoorlijk herkenbaar verhaal! Sterkte Lotte, weet zeker dat het je gaat lukken, al duurt het wel even.

  Ik heb hier zelf ook last van gehad toen ik 9-15 jaar was. Altijd de lampen aan, nooit met mijn rug naar de deur durven slapen en altijd bang dat er iemand bij me in de kamer was als het donker was. Ik dacht altijd dingen te zien of te horen en ik voelde gewoon dat ik niet alleen was. Dat gevoel was zo enorm sterk. Ik had de angst alleen in huis, buiten totaal niet. Toen ik verhuisde was het in één klap over.

  Ik weet niet of je er in gelooft en ik weet zelf niet eens of ik het geloof, maar mij is verteld dat deze dingen kunnen voorkomen bij mensen die paranormaal begaafd zijn maar er niet voor open staan (vandaar de angst). Misschien kan je hier wat mee. Sterkte in ieder geval!

Annuleren
Gebruik een @ om iemand te noemen