Angst voor daten? Ze.nl geeft tips!

Single & daten door Karlijn de Boer
Meerdere vriendinnen hebben het inmiddels toegegeven: ze durven niet te daten met iemand die ze niet of amper kennen. En als ik heel eerlijk ben, hoor ik daar zelf ook bij. Toch heb ik het laatst gedaan en guess what? Ik leef nog!

Waar komt het vandaan?

Als je het logisch bekijkt, is deze angst eigenlijk helemaal niet zo raar. Wij mensen zijn gewoontedieren en alle nieuwe dingen zijn eng. Zo kan de eerste dag op je nieuwe werk hartkloppingen veroorzaken en ben je ook een behoorlijke koele kikker als je zonder zenuwen op het vliegtuig stapt om in je eentje de wereld te gaan ontdekken. Met andere woorden: het is niet raar! Maar het kan een behoorlijke drempel zijn en voordat je daar eenmaal overheen bent, zijn er nog heel wat veelgehoorde excuses uit de weg te ruimen.De lijst met veelgehoorde excuses (mét tegenspraak)
 1. Het wordt vast niks - Dat kan, maar dat zul je nooit weten als je het niet probeert!
 2. Hij vindt me vast lelijk, dom, oninteressant en ga zo maar door... - Je mag nooit van tevoren invullen wat een ander vindt of denkt. Laat hem dat zelf maar beslissen. Iedereen heeft wel iets leuks en iets minder leuks, maar toch lukt het het merendeel van de mensheid om een geliefde te vinden. Houd dat in je achterhoofd.
 3. Er vallen vast van die ongemakkelijke stiltes - Ja, ongetwijfeld, maar stiltes zijn niet erg, tenzij je er na een tijdje achterkomt dat 'de ?klik? ontbreekt. Dan weet je in ieder geval dat dit niet de juiste man voor jou is (maar wie weet wel voor één van je single vriendinnen).
 4. Misschien is het wel een enorme viespeuk! - Voordat je in real life gaat daten, heb je meestal al contact gehad via de telefoon, sms of e-mail. Komt hij dan al over als iemand die maar op één ding uit is, dan ga je toch gewoon niet? Op je eerste date kun je het beste op een openbare plek afspreken, zodat je niet ongewild aan je haren zijn grot in wordt gesleept (tenzij dit wél gewild is natuurlijk?).
 5. Ik ga vast flauwvallen van de zenuwen - Tja, áls je al flauwvalt en hij vangt je heldhaftig op, heb je meteen een leuk gespreksonderwerp. Als je op bent van de zenuwen is het beste advies: maak het bespreekbaar. Vertel dat je nerveus bent en je zult merken dat een groot deel van die zenuwen als sneeuw voor de zon verdwijnt en misschien vertelt hij dan ook wel dat hij nerveus is, of hij stelt je gerust. Win-win!
Waar gaat het naartoe?

Wat is het ergste dat kan gebeuren als jij je nooit over deze angst heen zet? Nou, dan mis je dus een heleboel spannende, leuke en minder leuke dates. Niet daten is natuurlijk helemaal niet erg, maar als je je grenzen wilt verleggen en leuke, nieuwe mannen wilt ontmoeten, dan is het echt de moeite waard om die angst uit te dagen en het gewoon te doen. Veel vrouwen verlangen naar de liefde, maar tegelijkertijd zijn we met z?n allen als de dood voor de nieuwigheid en de confrontaties die zo?n nieuwe liefde met zich meebrengt. Wat zijn de opties? Bang in je eentje op de bank blijven zitten of juist het avontuur aangaan (en veel nieuw gespreksstof hebben met je vriendinnen, echt, ze zullen je dankbaar zijn: niets zo leuk als naar andermans date-perikelen luisteren)?!De tips
Wat moet je aan en op?

Doe niet te moeilijk, maar trek gewoon je lievelingskleding aan (nee, niet die oversized joggingbroek en sweater). Dus kleding waar jij je lekker in voelt en die je bijvoorbeeld aantrekt als je uit eten gaat in een casual restaurant. Pas je kleding natuurlijk wel aan op de locatie, dus niet met hoge hakken naar het bos, hoewel dit natuurlijk wel hilarische momenten kan opleveren. Ook qua make-up geldt: doe wat je normaal ook doet. Draag je nooit make-up, doe dit dan ook niet op je date.

Gespreksonderwerpen
Te vermijden:

 • Dode familieleden of levende exen
 • Je droomhuwelijk en je klapperende eierstokken
 • Zware onderwerpen (geld, politiek, je mislukte dieet)

Veilige onderwerpen:

 • Vakanties en hobby?s
 • Werk, studie en passies
 • Waar je woont en waar je vandaan komt
 • Favoriete films, boeken? en verder eigenlijk alles dat goed voelt!
Veel succes in de wereld van het daten en ik zie graag andere tips en ervaringen tegemoet!