Spaar geld en (de planeet): 10 manieren om minder voedsel te verspillen

De maatschappij door Laura

Eten weggooien doet altijd een beetje pijn. Zonde van het geld en natuurlijk zonde van de planeet. Met hetzelfde gemak gooi je het niét in de afvalbak. Minder eten verspillen is gemakkelijker dan je denkt. 

voedselverspilling

Lees ook: Na het eten nog een hongerig gevoel? Dat kan hierdoor komen (en zo kom je ervanaf)

Samen tegen verspilling

Wereldwijd verspillen we een derde van ons eten. Shocking, toch?! De stichting Samen Tegen Voedselverspilling roept op om zo min mogelijk eten weg te gooien. Als we allemaal de helft minder weggooien, bespaart dat maar liefst 270.000 broden en 150.000 literpakken yoghurt per dag op. Per dag! Werk aan de winkel dus. 

10 manieren om minder voedsel te verspillen

1. Doe slim boodschappen

Koop alleen wat je nodig hebt voor je gerechten en kijk voordat je naar de supermarkt gaat wat er in de koelkast ligt.

2. Kook je koelkast leeg

Nog allerlei sauzen en groentes in de koelkast, maar geen idee welk gerecht hierbij hoort? Op de website 'Kook je koelkast leeg' kun je ingrediënten invullen die je nog in huis hebt. De website rolt vervolgens een lekker gerecht voor je eruit. 

3. Vries brood altijd in

Eindig je steevast met groen brood in je keukenkast? Vries het gelijk na aankoop in. Stop steeds vier sneetjes in een plastic zakje. Op deze manier verspil je minder. Good to know: brood kun je twee weken in de vriezer bewaren.

4. Leftovers invriezen

Teveel gekookt en zelf geen honger meer? Vries het in en eet het op een latere dag als lunch of avondeten. Lees vooral de do's en don'ts rondom invriezen van eten.

5. Deel uit

Of nog beter: vraag of de buren nog trek hebben of die vriendin die krap bij kas zit. Ook heb je verschillende platformen waar je je kiekjes kan aanbieden. 

6. Oud is lekker

Oud brood is perfect voor wentelteefjes en met bruine bananen maak je het lekkerste bananenbrood. 

7. Meet ingrediënten af

Kook jij 'op gevoel'? Dan eindigt er waarschijnlijk meer eten in de prullenbak dan wanneer je je ingrediënten exact afmeet. Pasta kun je afmeten met het volgende foefje. Het gat in de spaghettilepel is de maatstaaf voor één portie. Voor rijst heb je ook een trucje: een kopje rijst is voor één persoon.

8. Houd de houdbaarheidsdatum in de gaten

Check de THT-datum van alle producten in je koelkast twee keer per week. Dan weet je voor welke datum je wat moet opmaken. Wees je daarnaast ervan bewust dat de houdbaarheidsdatum een richtlijn is. Een product kan een paar dagen erna nog prima te eten zijn. Gebruik je zintuigen: ruik, kijk en proef.

9. Deel je koelkast optimaal in

Eieren in de koelkastdeur en groente in de onderste lade, het is niet zomaar bedacht. Producten overleven het langst bij een bepaalde temperatuur. 

10. Kijk op samentegenvoedselverspilling.nl...

...voor meer tips om verspillingsvrij te worden. Vragen over het onderwerp kun je stellen via de Facebook-pagina van de stichting.

Deel jouw tips met #verspillingsvrij op Twitter en Instagram. Spread the word!

Lees ook: Lekker en goed: deze vegan recepten moet je proberen