Lifestyle / Eten
Eten

Lekker en goed: deze vegan recepten moet je proberen

Steeds vaker horen we over veganistische restaurants of recepten om ons heen. Denk jij er weleens aan om over te stappen op een veganistisch dieet, dan is het wellicht goed om te weten: waaruit bestaat een veganistisch dieet én welke heerlijke recepten we voor jou hebben geselecteerd om goed te beginnen. Voor jezelf, maar ook voor de wereld.

Waar moet je op letten?

Belangrijk bij een veganistisch dieet is dat je wél genoeg voedingsstoffen binnen krijgt. Vlees kan bijvoorbeeld een belangrijke bron van vitamine B12 zijn. Eet je geen vlees meer, dan moet je op zoek naar goede B12-pillen. Ook in zeewier zit B12, maar let op - deze variant wordt niet goed opgenomen door je lichaam en is daarom geen goede vervanger. Ook een eiwitgebrek ligt op de loer als je een veganistisch dieet volgt. Gelukkig zitten er in peulvruchten en volkoren graanproducten genoeg eiwitten. Let dus op dat je dit voldoende verwerkt in je dieet. Om ijzertekort te voorkomen raden we bladgroente als spinazie en andijvie aan. Belangrijke voeding om in je dieet op te nemen: 

  • Peulvruchten (denk aan kikkererwten, linzen en bruine bonen)
  • Ongebrande en ongezouten noten
  • Tofu en tempé

Waaruit bestaat een veganistisch dieet?

Veganisme

Allereerst: veganistisch is anders dan vegetarisch. Waar vegetariërs enkel geen vlees eten, eten veganisten alleen plantaardig. Dat betekent dat álle dierlijke producten niet in hun dieet passen. Denk naast vlees ook aan vis, melk, yoghurt, eieren, maar bijvoorbeeld ook honing. Ook andere producten met dierlijke ingrediënten zijn vaak uit den boze: leer, wol of bont bijvoorbeeld. 

Flexanisme

Je kunt er ook voor kiezen om enkel op bepaalde momenten vlees te eten. Flexanisten eten het grootste gedeelte van de tijd veganistisch, maar wanneer de situatie niet anders is kiezen ze er soms voor om toch iets dierlijks te eten. Bijvoorbeeld een eitje of iets met melk erin verwerkt. 

Parttime veganisten

Net als de flexanisten kiezen parttime veganisten ervoor om zoveel mogelijk plantaardig te eten. In plaats van incidenteel iets dierlijks te eten, doen zij dit op vaste momenten. Dit wordt vaak gezien als een overgangsfase vlak voordat iemand volledig veganist wordt.

Raw-foodisme

Raw vegans eten rauw plantaardig voedsel dat niet boven de 42 graden Celsius verwarmd wordt.

Veganistische recepten

Heb je geen inspiratie voor lekkere vegan recepten? Wij helpen je graag een handje!

Chili con carne, de heerlijke vegan versie!

Overheerlijke spicy sajoer boontjes met rijst

Vegan Lasagne, super gemakkelijk te bereiden!

Super simpele gezonde groene curry pasta!