De Bitcoin wordt steeds hipper

In de jaren na de lancering van de Bitcoin, de eerste virtuele munt ter wereld, in 2009 werd deze cryptomunt vooral gezien als een project van nerds. Het zou nooit echt iets gaan worden met die munt. Inmiddels zijn we dik 15 jaar verder en is de Bitcoin een algemeen aanvaarde valuta waar steeds meer mensen in beleggen. Ook doorsnee particulieren hebben inmiddels ontdekt dat de Bitcoin allang niet meer suf is. Sterker nog, de Bitcoin wordt steeds hipper. In dit artikel vertellen we je iets meer over deze jonge munt.
Interessante feitjes over de Bitcoin
Wist je dat we tot op de dag van vandaag niet precies weten wie de "uitvinder" van de Bitcoin (vaak afgekort tot BTC) is? Na de financiële crisis in 2008 lanceerde ene Satoshi Nakamoto (een schuilnaam voor een onbekende persoon of groepering) een whitepaper waarin de Bitcoin werd gelanceerd. De munt, die officieel begon in 2009, zou het allemaal anders gaan doen. Er zou een transparante koersvorming zijn en vooral de rol van banken in de totstandkoming van de prijs van de BTC zou wegvallen. Een hele andere benadering dus dan we tot op dat moment gewend waren en daarom werd er aanvankelijk niet veel verwacht van de virtuele munt, die ook wel als cryptomunt wordt aangeduid.
Want, als we het toch over leuke feitjes hebben, wat er ook zo anders is aan Bitcoin is het feit dat er geen munten of bankbiljetten van in omloop zijn. De munt bestaat enkel in de digitale wereld. En dat heeft alles te maken met de afwezigheid van de rol van banken bij cryptomunten. Dat zijn immers de partijen die voor de uitgifte van munten en bankbiljetten zorgen en geen van die banken is verantwoordelijk voor de Bitcoin. Hoe het dan wel werkt met de veiligheid en betrouwbaarheid, want dat was de traditionele rol van de banken, lees je verderop in dit artikel.
Bitcoin wint snel aan populariteit
Fastforward 16 jaar sinds de introductie in 2009 is niet alleen de Bitcoin niet meer weg te denken uit onze maatschappij, maar zijn er letterlijk honderden andere cryptomunten in omloop. Die zijn allemaal een stuk minder bekend en minder populair dan het origineel, maar het geeft wel heel goed aan dat cryptovaluta in het algemeen en Bitcoin in het bijzonder inmiddels algemeen geaccepteerd zijn. Zelfs bezig met een stevige opmars en de munt is nu ook hip en populair onder "gewone mensen" die het zien als een belegging waarbij de kans op een leuke koerswinst aanzienlijk is. Want, ondanks correcties in de afgelopen maanden, staat de koers van de Bitcoin nog altijd bijna 20% hoger dan een jaar geleden.
Zo wordt de veiligheid van Bitcointransacties gegarandeerd
Omdat veel banken na de crisis van 2008 niet meer werden geloofd (ze hadden immers gehandeld in onbetrouwbare stukken en dat leidde tot een geloofwaardigheidscrisis waardoor wereldwijd koersen van valuta en aandelen instortten) werd er door Satoshi Nakamoto een heel ander systeem bedacht om vertrouwen in de nieuwe munt te waarborgen. Dat werd de inmiddels alom bekende blockchain techonologie. Daarbij is er een grote hoeveelheid computers die samen een database bijhouden waarbij alle transacties die er wereldwijd plaatsvinden in de Bitcoin gezamenlijk bijhouden. Elke computer heeft een kopie van alle transacties die blok voor blok aan de keten worden toegevoegd. daardoor is het onmogelijk om te frauderen. Want zodra een partij gaat sjoemelen klopt de situatie bij al die andere computers die in het netwerk zitten niet meer en wordt de transactie dus afgekeurd. Daarmee is handelen, en dus ook beleggen in Bitcoins in feite veel veiliger dan handelen in traditionele munten want banken, die voor de veilige gang van zaken moeten zorgen, maken wel fouten en zijn bovendien lang niet altijd zo onpartijdig als in het verleden werd gedacht.
Bereikbaar voor iedereen
Door het zeer veilige karakter, de algemene acceptatie en zelfs de toenemende mogelijkheden om met Bitcoins te betalen in webshops en bedrijven maken dat Bitcoins steeds bereikbaarder en gewoner worden voor iedereen. Ook voor particulieren. Veel particulieren kiezen er dan ook voor om een portefeuille met deze cryptomunt aan te leggen. Dat doe je dus, zo had je vast al wel begrepen, niet via een bankrekening bij een traditionele bank, maar bij een van de speciale platforms die er zijn. Een voorbeeld daarvan is Kraken.com.