Internationale Vrouwendag: 10 bizarre vrouwonvriendelijke wetten wereldwijd

De maatschappij door Laura

Het is Internationale Vrouwendag, een speciale dag waar de solidariteit tussen vrouwen centraal staat. Misschien denk je: waarom wel een Internationale Vrouwendag, maar geen Internationale Mannendag? Nou, ook al zijn vrouwen met bil-joe-nen, we zijn nog steeds een minderheid. Ooit gehoord van deze bizarre anti-vrouwen wetten?

internationale vrouwendag

Wij mogen 20 maart weer stemmen, maar niet voor elke vrouw is stemrecht vanzelfsprekend. En dat is nog het minst heftige onrecht wat er speelt. Voor veel vrouwen zijn mishandeling, onderdrukking en aanranding onderdeel van het dagelijkse leven.

1. In Saudi-Arabië mogen vrouwen geen mannen buiten de familie aanraken, niet zonder mannelijke voogd de straat op of autorijden en geen handen schudden. Ook is het verboden om op de telefoon van hun man te kijken. De straf hierop zijn zweepslagen of zelfs gevangenisstraf. Andersom mag een man wél ongevraagd in de telefoon van zijn vrouw gluren.

2. Verkrachting binnen het huwelijk (zolang de vrouw ouder dan 15 jaar is) is in India niet strafbaar.

3. Yemen heeft al sinds 1993 (!) dezelfde wet, maar dan zonder leeftijdsgrens. Een echtgenote moet altijd toestemming geven aan haar man voor seks. Extra shocking als je bedenkt dat 40% van de meisjes jonger dan 15 jaar al getrouwd is.

4. Ooit van bride kidnapping gehoord? In onder andere Malta kom je ermee weg om een vrouw te ontvoeren als je daarna met haar trouwt.

5. In Nigeria mag een man geweld gebruiken om zijn vrouw te corrigeren.

6. In Kameroen en Guinee (Afrika) bepaalt de man waar hun vrouw werkt.

7. In Egypte krijgt een vrouw twee jaar gevangenisstraf als ze vreemdgaat. Een overspelige man gaat slechts zes maanden achter de tralies en alleen als het bedrog thuis afspeelde. Als de man zijn vrouw op heterdaad betrapt, mag hij haar en haar minnaar vermoorden en zal hij hiervoor slechts één dag vastzitten.

8. Huiselijk geweld is sinds februari 2017 geen misdrijf meer in Rusland, maar een overtreding die met een boete kan worden afbetaald.

Maar ook in het Westen heb je nog wat vreemde wetten:

9. In Florida is het illegaal voor een single (!) vrouw om op zondag te parachutespringen of te paragliden.

10. In Californië mag je als gezette vrouw niet paardrijden in een korte broek.

 

Lees ook: Deze vliegtuigmaatschappij heeft Women Only stoelen