Dit is waarom je op zondagavond altijd moeilijker in slaap komt

De maatschappij door Roos

Je hebt een heerlijk maar druk weekend achter de rug. Daardoor wil je niets liever dan op zondagavond lekker op tijd je bed in, zodat je morgen weer fris en fruitig aan de week kunt beginnen. Helaas kun je, eenmaal in bed, de slaap niet vatten en lig je naar het plafond te staren. Lekker dan. Herkenbaar? Nou, je bent niet de enige.

Biologische klok

Uit Amerikaans onderzoek blijkt namelijk dat meer mensen hier last van hebben. Ruim 40% van de 3000 deelnemers had meer moeite om op zondagen in slaap te komen, dan op andere dagen van de week.

Maar hoe zit dat precies? Simpel: je biologische klok raakt gewoon naar de gallemiezen. We gaan op vrijdag- en zaterdagavond namelijk later naar bed dan de rest van de week, waarna we op zaterdag en zondag vervolgens langer uitslapen. In die twee dagen raakt je lichaam al gewend aan je nieuwe ritme, waardoor je biologische klok niet blij is. Daarom lig je op zondagavond schaapjes te tellen tot je een ons weegt en is je lichaam nog helemaal niet klaar om te slapen. 

De oplossing

Dan nu de hamvraag, wat doe je eraan? Helaas is de oplossing er een die je waarschijnlijk niet wilt horen: zorg dat je doordeweekse en weekend slaapritme wat meer op elkaar afgestemd worden. Dat wil zeggen, geen zaterdagen meer doorhalen tot vijf uur 's ochtends en op zondag om tien uur je bed inkruipen. Boring!

Lees ook: Het Rooskleurige leven: een week zonder wifi