Arlette Lilian (27) ging van 142 naar 77 kilo: 'Toch droeg ik kleding van twee maten groter'

Psyche & spiritualiteit door Laura

Sinds de 27-jarige Arlette Lilian op eigen houtje 65 kilo is afgevallen, zit ze veel lekkerder in haar vel. Alleen doordat ze zoveel gewicht kwijt is, heeft ze last van overtollig huid. Hoewel ze in een maatje M past, verstopte ze haar nieuwe lichaam toch in te wijde kleding. "Ik vond dat ik geen hulp verdiende, omdat ik mezelf te dik had gemaakt en de overtollig huid mijn schuld was."

arlette lilian

Lees ook: Wijkverpleegkundige Judith (39) kreeg MS: ‘Ineens was ik de patiënt’

Depressie en angststoornis 

“Drie jaar geleden was ik veel te zwaar, 142 kilo woog ik. Door een depressie en angststoornis zat in ongelofelijk slecht in mijn vel en dat uitte zich in mijn gewicht. Ik had ook een suikerverslaving, nicotineverslaving en energydrankverslaving ontwikkeld. Voor mijn depressie kreeg ik antidepressiva waardoor ik ook zo'n 30 kilo in één jaar ben aangekomen. Op een dag besloot ik: ik moet NU iets doen. Ik was al opgenomen geweest in het ziekenhuis, omdat ik verhoogd risico had op hartfalen. Ik moest actie ondernemen anders zou ik de dertig niet halen, werd me verteld door artsen.”

50 kilo in één jaar

“Ik zette de knop om. Zodra ik mijn zinnen op iets zet, dan doe ik het ook gelijk goed. Het eerste jaar ben ik op eigen houtje 50 kilo verloren. Ik durfde niet naar de sportschool, daarom had ik een regel ingesteld. Alles wat ik met de bus kon doen, ging ik fietsen en alles wat ik kon fietsen, ging ik lopen. Ik wandelde elke dag wel een uur. In plaats van fietsen naar de supermarkt, ging ik nu lopen en dat stimuleerde ook om weinig en lichte producten te kopen. Geen frisdrank en geen kilo's aan snoepgoed, dus. De laatste kilo's verliezen was het lastigste, met de hulp van een diëtist heeft dat nog twee jaar geduurd.”

arlette lilian

Overtollige huid verstoppen

“Ik was in drie jaar van maat XXL naar een M gegaan, maar ik kocht mijn kleding toch twee of meer maten te groot. Omdat ik zoveel ben afgevallen heb ik veel overtollige huid en ik was bang dat het zichtbaar was in nauwsluitende kleding. Ik droeg altijd een high waisted broek, een zwart shirt en vest. Alles twee maten te groot. Ik dacht van: 'ach, ik eet mezelf er toch wel weer in'. Daarom heb ik mezelf opgegeven voor het programma 'Fred van Leer: Alles uit de kast'. Hij heeft mij geholpen om me te kleden naar mijn nieuwe lichaam. Ik twijfelde eerst om mezelf op te geven. Ik vond dat ik geen hulp verdiende, omdat ik mezelf te dik had gemaakt en de overtollig huid mijn schuld was. Toen realiseerde ik me hoe hard ik voor mezelf was en wilde het tegendeel bewijzen in het programma.”

Lekker wijf

“Fred heeft me geleerd om gewoon te durven, om mijn nieuwe lichaam te 'ownen'. Hij heeft me allerlei stylingadviezen gegeven en me een confidence boost gegeven. Ik vond mezelf nooit zo knap, dus het is heel onwerkelijk als een BN'er opeens zegt: 'Je bent gewoon een lekker wijf', haha. Als ik vroeger in de spiegel keek, was ik zo gefocust op de huid en tijdens de opnames van het programma viel het me zelfs niet meer op!”

“Ik draag nu wel minder zwarte en te grote kleding, maar ik vind het nog wel spannend om me deze zomer bloter te gaan kleden. Ik heb een prachtig oranje jumpsuit in mijn kast met open rug. Die durven aantrekken op een warme zomerdag gaat de ultieme test worden...”

arlette lilian

Het nieuwe programma 'Fred van Leer: Alles uit de kast' is vanaf dinsdag 24 april om 20.30 bij TLC te zien. In het programma geeft stylist Fred de kandidaten met uiteenlopende verhalen, vormen en budgetten een complete nieuwe look.

Scoor jouw favoriete plus-size kleding met de Happy Size kortingscode!

Lees ook: Georgia's buik zat vol tumoren: 'Ik was zo opgeblazen dat ik zwanger leek'