Chloe (58) droomt van een leven in een rolstoel: 'Ik wil dat mijn benen verlamd raken'

Psyche & spiritualiteit door Roos

Je gezondheid is je grootste goed. Althans, voor de meeste mensen geldt dit. Niet voor iedereen, want de 58-jarige Chloe Jennings-White wil niets liever dan invalide door het leven te gaan. En dat terwijl ze fysiek gezien kerngezond is. Toch schuilt er achter dat gezonde masker een zeldzame psychische stoornis. 

 

Body Integrity Identity Disorder 

Chloe is opgeleid tot onderzoekswetenschapper aan de Universiteit van Cambridge. En hoewel ze op het eerste gezicht lichamelijk kerngezond lijkt, lijdt zij aan de zeldzame aandoening Body Integrity Identity Disorder (BIID). Mensen met BIID dromen ervan om een deel van hun lichaam te laten amputeren, zoals hun armen of benen. In Chloe’s geval voelt het alsof haar beide benen niet van haar zijn en het liefst zou ze volledig verlamd zijn vanaf haar middel naar beneden. Dat vertelt ze aan de Britse nieuwssite Unilad.

Het begon toen ze vier was en haar tante met been ortheses zag, die haar hielpen met lopen. Chloe: “Ik wilde dat ook en ik vroeg me af waarom ik dat niet nodig had. Ik had het gevoel dat er iets mis was met mij, omdat ik gewoon zelf kon lopen."

Lees ook: Ditty (49) denkt elke dag dat ze doodgaat: ‘Ik durf niet eens naar het toilet’

Expres een ongeluk krijgen

Als een klein meisje verwondde Chloe zichzelf opzettelijk, zodat ze in een rolstoel kon zitten. Op negenjarige leeftijd reed ze met haar fiets van een toneelpodium en landde op haar nek. Vanaf dat moment besloot ze om in bomen te klimmen en extreme sporten te beoefenen in de hoop dat ze haar benen zou verwonden. “Mijn vrienden en familie maken zich zorgen omdat ik extreem snel ski om een ongeluk te krijgen.” Een paar jaar geleden gebeurde dit ook echt, waarna ze een reden had om met een beenorthese door het leven te gaan. 

Toch droomt ze nog steeds van een leven zonder benen en vond in 2010 zelfs een dokter die bereid was tot een ingreep waarbij haar zenuwen doorgeknipt zouden worden. Dit moest ze alleen vanwege financiële redenen aan zich voorbij laten gaan, omdat het maar liefst 16000 pond kostte. Momenteel wordt Chloe behandeld door psychiater Dr Mark Malan. Volgens hem helpt het om mensen met BIID in een rolstoel door het leven te laten gaan, maar dat er meer onderzoek nodig is om de stoornis te begrijpen. 

Lees het hele interview met Chloe hier of bekijk hieronder het fragment.

Lees ook: Maria (23) werd gehandicapt nadat haar ex een auto-ongeluk veroorzaakte