Tips tegen piekeren

Psyche & spiritualiteit door Marleen_S
Urenlang liggen woelen in je bed en ?s ochtends nog steeds niet weten wat je wilt. Herkenbaar? We piekeren allemaal weleens, maar wat als je er echt niet uitkomt? Wij geven tips!

 
We kunnen onszelf er middagen, weekenden en zelfs weken mee martelen: het vinden van antwoorden op onze problemen. Moeilijke dingen waar je niet zo snel weet wat je er mee moet. Zal ik nu wel of niet voor mezelf beginnen? Ben ik wel een goede vriendin? Is dit het leven wat ik echt wil? Is hij wel de ware?


Tuurlijk, een avondje lekker spuien bij je vriendin kan al enorm helpen. Een frisse blik op het probleem waar je mee zit, is nooit verkeerd. Toch kan het commentaar van je vriendin er juist voor zorgen dat je nog meer gaat twijfelen. En dat was nou net waarvoor je kwam uithuilen.
 
Rampscenario
Piekeren betekent eigenlijk dat je aan het nadenken bent over negatieve gebeurtenissen. Je lover heeft je gedumpt, je hebt ruzie of je moet kiezen tussen het één of het ander. Je blijft uiteindelijk hangen in een vicieuze cirkel waar je keer op keer hetzelfde (ramp)scenario herhaalt. Resultaat: je komt er zelf niet meer uit.
 
Het voorbeeld van de vriendin kan een opsteker zijn, maar wat als niemand antwoord kan geven op je vragen? En je toch écht zelf de keuze moet maken? Als het om belangrijke beslissingen gaat, kan je omgeving je wel adviseren. Maar jij moet uiteindelijk de beslissing maken. Ver-schrik-ke-lijk lastig kan dat zijn.
 

Eigen schuld, dikke bult?

Schuldgevoelens spelen een belangrijke rol bij piekeren. Vooral wij vrouwen hebben er nogal een handje van dat we ons vaak schuldig voelen zonder reden. Voorbeeld: je bent vergeten je vriendin te feliciteren. Je kan jezelf helemaal opvreten, want zoiets is toch een echte no go als je beste vriendinnen bent? Terwijl jij je een hele dag opvreet en duizend keer excuses aanbiedt, vind je vriendin het vaak niet eens erg. Ze snapt heus wel dat je erg druk was, maar toch blijf je erover nadenken. En je vriendin? Die zit gewoon lekker aan de taart een feestje te bouwen.
 
Dat is het vaak met piekeraars. Het niet willen aannemen dat iets is zoals het is. Nee, je vriendin is echt niet boos. Ook je moeder heeft er geen problemen mee dat je al twee weken je gezicht niet hebt laten zien. Maar toch kun je het niet verkroppen. Dus pieker je lekker door.

Uiteindelijk voel je je dusdanig bezwaard, dat je niet meer kan relativeren. Dat kan in de ergste gevallen zelfs leiden tot een depressie of andere angststoornissen. Gelukkig komt het niet altijd tot dit punt, maar veel last kun je wel van je gepieker hebben.

Buikkrampen, knallende koppijn, slaapproblemen en een verminderde eetlust krijg je vaak als het gepieker de overhand neemt. Als je wekenlang buikpijn of geen trek hebt, is het verstandig om je problemen te bespreken. Zoals met een psycholoog of je huisarts. Vaak zijn er ook trainingen te volgen om minder te leren piekeren. Want een nachtje niet kunnen slapen omdat je er niet komt, kan gebeuren. Maar wekenlang nadenken over hetzelfde probleem? Daar kom je er zonder hulp niet meer uit. 


Tips tegen piekeren

Om nachtenlang gepieker te voorkomen, heb je misschien wel iets aan de volgende tips.

  • Doe ontspanningsoefeningen. Ga languit op je rug op bed liggen. Beeld je in dat aan elk plekje op je lichaam, van je kleine teen tot aan je kruin, je naar beneden wordt getrokken door tientallen zandzakken. Zo maak je jezelf zwaar. Denk vervolgens aan elk lichaamsdeel vijftien seconden en werk vanaf je voeten naar je hoofd toe. Wedden dat je die laatste niet eens meer haalt?
  • Neem een uur voordat je gaat slapen extra melatonine in. Deze pilletjes kun je krijgen bij de drogist en zorgen ervoor dat je extra slaaphormonen aanmaakt waardoor je makkelijker in slaap komt. 
  • Schrijf op waar je over piekert. Sta jezelf toe dat je er op een bepaald moment - voor het avondeten - aan mag denken en leg het daarna naast je neer.
  • Probeer voor elke negatieve gedachte, één positieve gedachte te verzinnen. Iedere keer wanneer je aan iets vervelends denkt, denk je automatisch ook aan iets leuks!
  • Bedenk het allerergste doemscenario. En bedenk voor jezelf hoe erg dit is. Meestal valt er mee te leven en liggen tal van oplossingen voor de hand.
  • Spreek met een vriendin af dat je haar mag bellen als je er echt niet uitkomt. Als het je dan teveel wordt, is er altijd iemand  die je kan helpen.
  • 's Nachts altijd aan het woelen en draaien? Probeer voordat je gaat slapen een halfuur helemaal niets te doen. Tv uit, mobiel weg en probeer wat te lezen. Of iets te knutselen waardoor je even creatief bezig bent. Daar word je rustig van. 
Pieker jij veel? Wat doe jij als je er niet uitkomt?