Druktemakers, wij vrouwen

Psyche & spiritualiteit door Yasmin
Denken, knagen, malen; mijn gedachtes zijn vaak nogal een zooitje. Er kan niks uit, alleen maar bij. En zo wordt het een hoopje bij elkaar. Ik maak niet alleen mezelf maar ook the boyfriend er vaak genoeg gek mee! Herkenbaar?

Veel vrouwen hebben er schijnbaar last van. Ik zie het ook binnen mijn eigen vriendinnenkring; druk maken en onzekere gedachtes over van alles en nog wat blijven bij hen terugkeren. Dat terwijl ik ieder toch stuk voor stuk krachtig en bewust vind overkomen.

Oorzaak
Geen idee waar dit door komt. Maar is het niet zo dat vrouwen over het algemeen moeilijker 'nee' zeggen, perfectionistisch zijn, meerdere dingen tegelijk doen (waardoor stress), vaak twijfelen en zichzelf vooral niet willen laten kennen? Tel daarbij ook nog eens op dat vrouwen nu eenmaal gevoeliger zijn voor prikkels en tadaaa... daar heb je het!

Er zijn zelfs trainingen die er voor zorgen dat vrouwen de balans weer terug vinden in hun state of mind. Ook zag ik een gezegde op Twitter voorbijkomen: ?Vrouwen maken zich druk over dingen die mannen vergeten. Mannen maken zich druk over dingen die vrouwen onthouden.? Klopt naar mijn weten als een bus! Want wij vrouwen onthouden alles? En de mannen, die vergeten meestal een hoop.


Vrouwen versus mannen

Mannen snappen vaak niet waarom vrouwen zoveel denken en zichzelf zo druk maken. Het is natuurlijk per vrouw verschillend, maar de wetenschap toont wel zaken aan om over na te denken. Zo communiceren vrouwen heel bewust (met emoties) en letten daarbij ook op de lichaamstaal van de ander. Hierdoor kunnen vrouwen signalen zoals een bepaalde uitdrukking op het gezicht opmerken, maar waarbij de man geen idee heeft dat hij zo overkomt. Doordat bij vrouwen de twee hersenhelften samenwerken is niet alleen het gesproken woord van belang, maar alles wat (in)direct met communicatie te maken heeft.

Mannen gebruiken tijdens het communiceren maar één hersenhelft, waardoor ze bijvoorbeeld minder woorden gebruiken om zich uit te drukken en ze veel meer gericht op actie zijn. Bij problemen zijn mannen op zoek naar oplossingen terwijl vrouwen er over willen praten en graag gevoelens willen delen. Mannen gebruiken één hersenhelft om het probleem te analyseren en gebruiken daarbij niet de andere helft, die de communicatie verzorgt. Hierdoor kunnen ze dus minder goed praten en luisteren. Iets wat vrouwen daarentegen wél goed kunnen, want zij gebruiken beide hersenhelften op hetzelfde moment. Volg je het nog?

Het zijn misschien geen verklaringen voor de twistende gedachtes die vrouwen vaak hebben en mannen niet. Maar laten we van elkaar leren; mannen af en toe iets meer gevoel erin gooien en vrouwen soms de boel wat meer de boel laten. Als de hersenhelften daar tenminste toestemming voor verlenen. Één ding is zeker, mijn lover wordt soms knettergek van zijn druk makende vriendinnetje. Daarom gaf ?ie me onderstaande afbeelding cadeau.

 
Herken jij jezelf hierin? Kun jij ook nooit stoppen met nadenken over van alles en nog wat?