Hot or not? Broga: yoga voor mannen

Psyche & spiritualiteit door Sabine
Even je wrange lichaam in de Dolfijn wurmen of je armen in de lucht voor de Krijger. Yoga is helemaal hot en happening en erg populair bij vrouwen. Maar ook bij mannen begint het langzaam te leven, namelijk in de vorm van Broga! 
 
Hordes vrouwen die zich verzamelen voor het yogazaaltje in de plaatselijke sportschool om een uurtje in de lotus- of berghouding te staan. Heerlijk om even je geest te verzetten en je lichaam soepel te maken. Veel mannen drukken hun snor hiervoor, want erg mannelijk is het niet. Of toch wel? Fotografe Amy Goalen legde mannen vast die aan 'broga' doen. Inderdaad, mannen die aan yoga doen en vrouwelijk is niet het woord dat bij ons opkomt als we deze fotoserie zien. Sexy volstaat volgens ons beter! 

 
Broga 
Mannen vinden yoga vaak ‘te vrouwelijk en spiritueel’. Een nieuwe mannelijkere versie van yoga brengt hier verandering in. Steeds meer mannen gooien de heupen los om te ‘brogaën’. Amy maakte daarom de fotoserie Inside the Warrior om aan te tonen dat yoga is veranderd. Op de foto’s zijn stoere mannen met baarden en tatoeages te zien en ze maken de sport alles behalve vrouwelijk.

 
Matt Miller, bodybuilder, voedingsexpert en de man die broga de wereld in hielp, is het met Amy eens. “Yoga is niet alleen voor vrouwen. Elke atleet moet goed kunnen stretchen.” Zelf heeft Matt veel profijt gehad van yoga, meldt DailyMail. Toen hij er eenmaal mee begon, wist hij niet meer hoe hij ooit zonder had gekund, daarom ontwikkelde de voedingsexpert broga. 
 
Van Gedraaide Schaar tot de Hoofdstand 
Volgens personal trainer Jack Braniff is yoga niet alleen goed voor mannen om te stretchen. Het hindoeïstische tijdverdrijf helpt je ook met een aantal andere zaken. “Broga helpt je met je mobiliteit, flexibiliteit, kracht, balans en het verbetert je bloedsomloop. Al deze dingen heb je nodig als je gewicht wilt verliezen.” Mannen wurmen zich dus massaal in houdingen van Gedraaide Schaar tot de Hoofdstand en de foto’s die Amy van de shirtloze heren maakte, geven dit goed weer. 
 
 
Waarom de mannen aan yoga doen, maakt ons eigenlijk niet zo heel erg veel uit. Wij zouden het in ieder geval niet erg vinden als meer mannen de brogatrend oppikken. Van ons mogen ze namelijk best met een matje voor ons in de kraanvogelpositie gaan staan. Kunnen wij mooi kontjes kijken! 
 
Wat vind jij van de yogaënde mannen?