Wow! Zo belangrijk is het om je mond gezond te houden

We doen er het liefst alles aan om een healthy lifestyle te krijgen en vast te houden. We zwoegen in de sportschool, laten de ongezonde hapjes staan of doen een no sugar-challenge. Maar wist je dat een gezonde levensstijl net zo belangrijk is als een gezonde mond? Wij hebben dé tips bij elkaar gezocht om jouw mond gezond te houden.

zendium tandpasta

Bacteriën 

Om te beginnen blikken we even terug op een lesje biologie. In je mond leven ongeveer 100 miljard bacteriën. Dit is evenveel als het aantal sterren in de Melkweg. Dat klinkt nogal vies, maar no worries. Er zitten ook goede bacteriën tussen en die geven juist bescherming tegen de slechte bacteriën. Wel is het belangrijk om een goed balans tussen de twee te houden. Door te veel slechte bacteriën kun je mond- en tandproblemen krijgen. En daar wordt niemand vrolijk van!

Tips voor een gezonde mond

We voelen je vraag al aankomen: ‘hoe houd ik dit dan in een goed balans?’. Zo houd jij je mond easy peasy in topconditie.

Tip 1: Minder (zure) frisdrank

Dacht jij vroeger dat je moeder lariekoek vertelde toen ze zei dat je geen glas cola mocht omdat ‘het slecht is voor je tanden’? Bedank haar dan nu maar. Want frisdranken kunnen de balans tussen de goede en de slechte micro-organismen compleet verstoren. Ook de ‘suikervrije’ varianten kunnen deze schade aanrichten. En dat is nou precies wat we niet willen!

Tip 2: Plantaardige voeding

Een stuk fruit of een handje noten op z’n tijd is niet alleen goed omdat je dan bepaalde vitamines binnenkrijgt. Het is ook goed voor, jawel, je mond! Uit onderzoek is gebleken dat plantaardig voedingsstoffen een gebalanceerde omgeving voor je mond creëert.

Tip 3: Minder suiker

Waarschijnlijk heb je dit al vaker gehoord, maar suiker is zeker geen vriend voor jouw gebit. Ook heeft het een schadelijk effect op de bacteriën in je mond, maar dit niet alleen. Suiker zorgt er ook voor dat de zuurminnende bacteriën groeien. De wat? Ja! Dit zijn de bacteriën die ervoor zorgen dat je gaatjes krijgt. Ieks.

Tip 4: Natuurlijk poetsen

Je tanden poetsen is iets wat je iedere dag moet doen. Maar wist je dat het voor de gezondheid van je mond belangrijk is dat je kiest voor een tandpasta met natuurlijke werking? Een standaard tandpasta kan parabenen, SLS schuimmiddel en triclosan bevatten. Naast slechte bacteriën kunnen die ook de goede bacteriën verwijderen. Kies bijvoorbeeld de Zendium Extra Fresh tandpasta. Dit is een tandpasta met natuurlijke werking, die wel voor een frisse adem zorgt. Je bevordert elke dag de goede bacteriën op basis van natuurlijke enzymen en proteïnen. Uit een klinische studie van Zendium blijkt dat je na 14 weken tweemaal daags poetsen al een verschil merkt.

Kortom: Jij blij en je mond ook blij!

zendium extra fresh

Lees ook: Zo vaak moet je sporten per week om resultaat te zien