Prrrt... Van dit eten word je extreem winderig

Eten door Redactie Ze.nl

Iedereen laat stiekem weleens een windje ontsnappen. In huiselijke kring is dit vaak niet zo’n probleem, maar daarbuiten kan het toch flink wat ongemakkelijke situaties opleveren. Zeker bij een sollicitatiegesprek of een eerste date kun je wel door de grond zakken als er per ongeluk een zuidelijk windje opsteekt. Heb jij toevallig binnenkort een date? Dan kan je het beste dit eten even vermijden.

winderig eten

Lees ook: Ui snijden zonder tranen? Het kan met dit mégasimpele trucje

Suikervervangers

Glucose-fructosestroop en xylitol zijn invallers voor suikers. Deze stoffen zijn moeilijk op te nemen in je darmen. Als je hier te veel van binnenkrijgt gaat de stof gisten. Daardoor vormt het een gas. Dit gas wilt natuurlijk weer zo snel mogelijk uit jouw lichaam. En daar is maar één manier voor… Xylitol komt vooral voor in kauwgom. Als je dus een date hebt, zorg er dan voor dat je niet een volledig potje in je mond stopt. Eén is genoeg!

Frisdrank en bier

Zowel bier als frisdrank zitten vol met luchtbelletjes. Maar deze lucht moet er ook weer uit. Dit gas kan verdwijnen via de mond, als een boer. Of via de achterkant, als een… juist ja. Een scheet.

Vlees

Proteïnerijk voedsel heeft een flinke tijd nodig om te verteren. Hierdoor krijgt het langer de tijd om gassen te produceren. Wil je dit voorkomen? Let er dan goed op dat je je vlees goed kauwt en eet er niet te veel van. Zo kan je lichaam het snel en makkelijk verteren.

Fruit

Fruit is hartstikke gezond en daarbij ook onwijs lekker. Maar helaas, ook dit eten maakt je winderig. Dit komt voor de vruchtensuiker (fructose). Vooral peren, dadels, appels, kiwi’s kersen en gedroogd fruit kunnen zorgen voor een flinke knalpartij!

Bruine bonen

Deze wist je vast al. Bonen zijn rijk aan raffinose.  Dit is een stof die bescherming biedt aan plantencellen. Als je deze stof binnen krijgt, komt er bij de vertering veel waterstofgas en koolstofdioxide vrij in de dikke darm. Dit wat zorgt voor een flinke dosis winderigheid. Raffinose is ook te vinden in broccoli en asperges.

Kool

Bloemkool en zuurkool. Het is ontzettend gezond, maar het kost je lichaam veel tijd om het te verteren. Doordat je bord boerenkool hier meer tijd voor nodig heeft ontstaat er meer gasvorming. En dat willen we juist voorkomen.

Eieren

Ei bevat veel zwavelgas. En hoe meer je hier dus van binnenkrijgt, hoe meer er weer uit moet. Dit gebeurt via een gasvorm. Niet alleen word je van dit eten gassy: je scheetjes stinken ook enorm! 

Lees ook: Drink jij wel eerlijke koffie?